Bacaul a ramas fara soseaua de centura pentru ca Ministerul Transporturilor nu a luat banii de la Banca Mondiala

Bacaul si inca alte patru orase nu mai au bani pentru construirea centurilor ocolitoare, desi exista finantare de 225 mil. $ de la Banca Mondiala. Primarii afirma ca Transporturile au tinut proiectele „la sertar” 4 ani. Banii trebuia cheltuiti pana pe 31 iulie 2009. Termenul a fost o data prelungit pana la 31 dec. 2009 cand Banca Mondiala a decis sa inchida linia de finantare.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a pierdut la sfarsitul anului trecut finantarea de 225 mil. dolari alocata de Banca Mondiala pentru investitii in modernizarea infrastructurii rutiere si feroviare. O parte din acesti bani trebuia alocata pentru cofinantarea a cinci proiecte de variante ocolitoare pentru orașele Bacău, Brașov, Târgu-Mureș, Reghin și Mediaș, cu o lungime totala de 85 km.

Intre timp, pentru aceste centuri nu a fost organizata nici macar licitatia de incepere a lucrarilor de constructie. Singurul oras care a avansat lucrarile fara finantarea de la Banca Mondiala este Brasovul, unde s-au construit deja doua tronsoane din viitoarea centura cu bani de la bugetul local, Ministerul Transporturilor si fonduri de la UE.

„Sa spuna cei de la CNADNR de ce s-a ratat finantarea de la Banca Mondiala pentru acest proiect. Ministerul Transporturilor a tinut la sertar timp de patru ani de zile acest proiect, care are in prezent o documentatie imatura. Elementele tehnice au fost stabilite, insa nu vad, in mod realist, vreo sansa de incepere a acestui proiect in 2010. Varianta ocolitoare ar reduce cu 40% traficul prin orasul Bacau, in prezent se merge bara la bara la orele de varf, pentru ca tot traficul catre nordul Moldovei trece prin oras si din cauza aceasta este si un oras foarte poluat”, a declarat Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău.

Contactati de ZF reprezentantii Bancii Mondiale au afirmat ca imprumutul a expirat pe 31 decembrie 2009, dupa ce a fost extins cu 5 luni fata de data initiala – 31 aprilie 2009 – si nu mai poate fi prelungit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.