Aproape 200 de șoferi au fost amendați. Recomandări pentru circulație în siguranță

politie195 de şoferi au fost sancţionaţi contravențional pe 2 mai, în cadrul unei acţiuni derulate de polițiști pe principale artere rutiere ale județului Bacău, pentru monitorizarea/fluidizarea traficului, precum şi pentru prevenirea şi combaterea cauzelor generatoare de accidente.

Pentru depistarea în trafic a conducătorilor de autovehicule care nu au respectat regimul legal de viteză şi pentru sancţionarea promptă a acestora, poliţiştii au folosit 11 autospeciale dotate cu echipamente de supraveghere video a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor. De asemenea, s-a acționat și pentru prevenirea și combaterea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice, a declarat Narcisa Butnaru, purtător de cuvâmnt al IPJ Bacău.

 

Au fost depistaţi şi sancţionaţi 195 de conducători auto pentru abateri de la normele rutiere, dintre care şase pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice. Faţă de aceştia s-a luat măsura complementară de reţinere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce un autoturism pe drumurile publice. Totodată, au fost constatate nouă infracţiuni la regimul circulaţiei și au fost retrase cinci certificate de înmatriculare.

Polițiștii reamintesc conducătorilor auto că, în această perioadă, se acţionează zilnic, cu toate aparatele de măsurare a vitezei.

Poliția recomandă:

Recomandăm şoferilor să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, să evite depăşirile riscante, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule, mai ales atunci când carosabilul este umed.

Pentru evitarea implicării în accidente rutiere grave, sfătuim conducătorii auto să evite să se angajeze în depăşiri riscante. Atunci când, prin manevra de depăşire, se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.

            Înainte de a pleca la drum:

– Verificaţi starea autovehiculului, asiguraţi-vă de buna funcţionare a frânei de serviciu, a celei de mână, a instalaţiilor de iluminare-semnalizare;

– Nu uitaţi triunghiurile reflectorizante şi trusa medicală de prim-ajutor;

– Discuţiile intense în timpul conducerii autovehiculului, vorbitul la telefonul mobil, vă pot distrage atenţia în momente vitale;

– Folosiţi corect luminile pe timp de zi, de noapte sau ploaie abundentă;

– Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau vehicule;

– Oboseala la volan vă poate fi fatală! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri;

– Centura de siguranţă constituie un factor de primă importanţă în ceea ce priveşte configuraţia dinamicii accidentelor rutiere. Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie. Ataşaţi-vă centura de siguranţă înainte de plecarea la drum, vă poate salva viaţa în caz de accident!

– Viteza excesivă sau neadaptată la particularităţile de drum şi de trafic continuă să genereze multe accidente rutiere! Viteza determină creşterea distanţei de frânare necesară opririi autovehiculului în siguranţă şi determină agravarea consecinţelor accidentelor rutiere indiferent de cauză!

– Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor. Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală.

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.