Apele Romane: pericol de viituri rapide in judetul Bacau

Administratia Nationala Apele Romane atentioneaza ca urmare a cantitatilor mari de precipitatii inregistrate in cursul noptii (cantitatea maxima 104.3 l/mp – Podis/Trebes, judetul Bacau), s-au produs cresteri insemnate de debite si scurgeri de pe versanti in zona orasului Bacau.

„Datorita precipitatiilor de peste 100 l/mp, au fost depasite cotele de pericol la statia Bacau, paraul Barnat (cu 22 cm CP), la statia Racaciuni, paraul Racaciuni (cu 60 cm CP), la Magura, pe paraul Negel, la Margineni, pe paraul Trebes (cu 50 cm CP), la Vidra, pe paraul Vizauti (cu un 20 cm CP), in scadere, la Ciuruc, pe paraul Susita (cu 53 CP), in scadere. Precipitatiile torentiale inregistrate au generat scurgeri de pe versanti, cresteri semnificative de debite, pe paraiele locale. Acestea au provocat pagube in judetul Bacau: comuna Margineni, Magura, Blagesti, Cleja, Gioseni, Buhusi, Racaciuni”, se arata intr-un comunicat al ANAR.

Sub coordonarea prefecturii, echipele Apelor Romane Bacau, impreuna cu autoritatile locale, IJSU, actioneaza pe malul drept al raului Barnat in zona amonte confluenta cu paraul Limpedea, in vederea suprainaltarii cu saci umpluti cu nisip.

Pentru preluarea debitelor suplimentare din amonte, din acumularile SC HIDROELECTRICA de pe raul Bistrita (Garleni, Lilieci, Bacau) se evacueaza 300 mc/s, iar din acumularea Movileni, de pe raul Siret va fi evacuat un debit pana la 600 mc/s.

Pentru comparatie, la ultimele inundatii de pe Siret, din luna iulie, au fost evacuate debite maxime de 2500 mc/s.

In localitatea Pascani, raul Siret se mentine sub cota de atentie, efectele inregistrate fiind datorate scurgerilor de pe versanti si a depasirii capacitatii de transport a retelelor locale de canalizare.

Avand in vedere incetarea precipitatiilor pe zonele judetelor Bacau si Vrancea si a masurilor luate in aval, din estimarile preliminare, raurile principale (Bistrita, Siret, Trotus) vor inregistra cresteri de nivele si debite pana in jurul cotelor de atentie, fara sa atinga valori care sa ridice alte probleme suplimentare, mai informeaza ANAR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.