Anul Nou pentru evrei

„Leshana Tova Ticat!” sau, in romaneste, „sa fii inscris cu un an nou bun in cartea vietii” este urarea pe care si-o vor face evreii bacauani in perioada 23 – 24 septembrie, cind se serbeaza Rosh Hashanah, adica Anul nou evreiesc.

Marea sarbatoare incepe de noaptea si se va incheia pe 24 septembrie. In timpul acestei sarbatori, evreii trebuie sa reflecteze asupra experientelor din anul precedent si sa-si evalueze in mod scrupulos actiunile, bune si rele.

Anul nou evreiesc, Rosh Hashanah, incepe pe 1 Tishrei 5767, si este un moment in care trebuie sa-ti reevaluezi viata, atit din punct de vedere etic, cit si religios, sa te rogi lui Dumnezeu pentru iertarea faptelor rele din trecut si sa te obligi sa te schimbi in bine in Anul Nou care abia incepe.

Ca orice mare sarbatoare, in cele doua zile, evreii din Bacau vor avea un program incarcat cu rugaciuni. Acum se va citi din Tora si se vor minca bucatele traditionale evreiesti.

Vineri seara, femeile aprind luminari acasa, dupa cum este scris. Dupa aceea, pe 1 Tishrei 5767, adica simbata, 23 septembrie, la sinagoga se spun rugaciuni, iar, la final, uram fiecaruia Leshana Tova Ticat, adica sa fie inscris cu un an bun in cartea vietii.

Tot in prima zi de Rosh Hashanah, la sinagoga se scot sulurile sfinte (Tora) si se citesc rugaciuni din ea. Simbata seara se spun, din nou, rugaciuni.

Acelasi program se respecta si a doua zi de Anul Nou, 2 Tishrei, cind se rostesc rugaciuni la sinagoga.

Serbarea mai este insotita de mincarurile traditionale pe care le pregateste fiecare la casa lui.

4 comentarii la „Anul Nou pentru evrei

 • sâmbătă, 06-09-08 la 8:33
  Permalink

  FIND IN PREAJMA ANULUI NOU LA EVREI 30 SEP 1 OCT 2008 UREZ TUTUROR EVREILOR DIN ROM. UN AN NOU CU MULTA SANATATE SI CU UREAREA ”SANA TOVA VA BA SANA A BA BA IERUSALAIM ”.FIND NASCUT IN BACAU AM EMIGRAT LA VARSTRA DE 26 DE ANI IN ISRAEL DAR LEGATURA CU ROM. A MERS MAI DEPARTE VIZITRAND IN FIECARE AN ORASUL TINERETI MELE FIDICA NOSTALGIA NU-TI DA PACE ACTUALU PRESEDINTE COM .DIN BACAU HARI VIGDER PRIETEN DIN COPILARIE.INCHEI CU RESPECT HARI HAIM SANA TOVA

  Răspunde
 • marți, 30-09-08 la 9:43
  Permalink

  „LA MULTI ANI !” Popor Ereu.

  Interesant cum multi Evrei -Romani iubesc locurile natale Romanesti mai mult ca alti Romani get-beget. Asta inseamna „Cei sapte ani de-acasa” si buna educatie. Daca ai o copilarie frumoasa intr-o familie iubitoare; si o coaja de paine ti se pare cozonac. Frumos paragraful de mai sus al tanarului de 26 ani. Bravo, felicitari si La Multi Ani !
  Pace si Prietenie !
  SOFI I T.

  Răspunde
 • duminică, 05-09-10 la 11:51
  Permalink

  Tot eu Haim Hari care am scris IN 2008tot in ajunu marilor sarbatori am fost pentru o saptamana in Bacau si normal am fost si la cimintir ce am vazut acolo trebiie sa scriu ca poate domnu HARI VIGDER PRIETEN DE COPILARIE presedintele comunitati o sa se uite si o sa citeasca nu am putut sa ajung la un mormant drag mie din cauza verdetiei care a crescut in juru mormintelor intendentu cimintirului lam chemat sa-l intreb la-m gasit la traba lui muncea nu la curatenia locului sfant noua la rasadurile cu tot felu de legume care sunt injuru mormintelor popusoiu e mare ca nu se poate vedea matevoturile o intrbare ce faci mata domnule presedinte de cand nai mai fost la cimintir???cand venim noi acolo donam ce faceti voi ? nu putine fonduri merg acolo rusine sa va fie voi face o plangere la rabanutu din bucuresti sa stie si ei ca poate nici ei nau mai fost intrun cimintir sa vad ce vor face can presa din Israel va scrie starea JALNICA IN CARE SE AFLA CIMINTIRELE DIN rOMANIA

  Răspunde
 • joi, 08-01-15 la 16:34
  Permalink

  Tot eu va scriu acuma in 2015 am ajuns tot a Bacau dR IARNA CE A VA SXCRIU VARA AM FOST IN CIMITIR ERA RASADURI SI POPUSOUIU MARE ACUM ESTE ZAPADA DE 2 METRIALT MOTIV SA NU SE CURATE MONUMENTELE CUM AM AJUN ASA AM PLECAT CE POTI FACE ? LA COMUNITATE ERA INCHIS CACI SAMBATA SI DUMINICA NU SE LUCREAZA MEILA SAMBATA DA DAR DUMINICA DUMINICA SE SERBEAZA CACI LUCREAZA GREU FUNCTIONARI–– ASTA ESTEACELASI BALAGAN PANA LA ANU SA FIM CU TOTI SANATOSI IN ERT ISRAEL

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.