Aniversare istorica la Tirgu Ocna
Sectia de arheologie si numismatica a Muzeului orasului Tirgu Ocna sarbatoreste 80 de ani de la descoperirea, in primavara anului 1927, a statiunii aheologice preistorice Podei-Tisesti.
In primavara lui 1927, in urma unor sapaturi facute pe platoul denumit Podei, din cartierul Tisesti al orasului Tirgu Ocna, s-a descoperit o mare varietate de unelte din piatra, din silex, din lut ars si din alama. In locuinte a fost descoperita o cantitate apreciabila de ceramica cu forme variate (cesti, cupe, castroane, strachini), care demonstreaza perioada apogeului artei decorative din epoca neolitica, a declarat istoricul Corneliu Stoica.
In 1923, preotul arheolog Matasa Constantin, directorul Muzeului de Arheologie din Piatra Neamt, face prima recunoastere in statiunea arheologica Podei, iar intre 1943-1959 executa si alte sapaturi, care identifica opt asezari preistorice in aceasta zona, intre care si cetatuia dacica de la Titelca-Tisesti (Tirgu Ocna). Numeroase fragmente de ceramica, unelte , topoare din piatra si arama sint piese unicat ale muzeului nostru, a spus si muzeograful Alin Radu.
Bogatul material arheologic si numismatic descoperit pe parcursul anilor la Tirgu Ocna cuprinde piese de mare valoare stiintifica si artistica care au imbogatit patrimoniul si a altor muzee din tara, precum Bucuresti, Onesti si Piatra Neamt.
Sursa: Ziarul de Bacau
Cu adevarat orasul Tg. Ocna are cu ce se mandri. Cartierul Tisesti adaposteste unul din cele mai importante situri arheologice din aceste zone.Situl arheologic Podei-Tisesti adaposteste numarate lucruri valoroase.Asta o spune un satean.