Andrei Vartic, comemorat la Diaconesti prin lansarea lucrarii „Magistralele tehnologice ale civilizatiei dacice”

Sâmbata, 4 iunie, va avea loc comemorarea scriitorului Andrei Vartic la manastirea Diaconesti din comuna Agas, jud. Bacau. Cu aceasta ocazie Editura Vicovia împreuna cu Editura Babel vor lansa si darui participantilor la manifestare lucrarea „Magistralele tehnologice ale civilizatiei dacice”.

Lucrarea se compune din trei carti publicate de Andrei Vartic pe parcursul timpului la Chisinau. Din pacate cartile nu s-au bucurat de mare audienta întrucât au avut parte de tiraje restrânse si sunt cunoscute doar de cercul de prieteni ai autorului.

”Tin minte ca m-am întâlnit, prin anul 2007, cu Andrei Vartic în gara din Bacau (între doua trenuri) si avea la el unicul exemplar din cartea „Fierul – Piatra, Dacii – Timpul” pe care am vazut-o numai în trecere si al carei continut mi l-a povestit pe scurt deschizând din când în când cartea de care se bucura ca de-o comoara nepretuita. Am ramas fascinat si am râvnit s-o am în mana si s-o citesc pe îndelete. Dar nu s-a putut decât dupa moartea sa când m-am hotarât sa o reeditez împreuna cu alte doua carti: „Magistralele tehnologice ale civilizatiei dacice” care de fapt si da titlul volumului de fata si „Ner eneat rolist eneas”, toate trei tratând despre vechimea civilizatiei dacilor pe aceste meleaguri.

Multi vor spune ca dam prea multa atentie unei civilizatii care nu a lasat prea multe dovezi istorice dar nu si pentru un cercetator avizat precum era Andrei Vartic, care a identificat un numar mare de vestigii în multe asezari de pe teritoriul României, mai cu seama în zona Transilvaniei, si care sunt lasate de izbeliste de catre statul român.

Andrei Vartic a fost un luptator neobosit pentru dezvaluirea adevarului istoric si a facut nenumarate interventii pe lânga institutiile statului român pentru a trezi interesul autoritarilor de a investi în cercetarea, pastrarea si promovarea civilizatiei dacilor. Amintesc aici ca el a fost fondatorul si presedintele „Institutului Civilizatiei Dacice” de la Chisinau care împreuna cu cercetatori, istorici si arheologi din R. Moldova si chiar din Rusia, au adus la suprafata si au dezvaluit secrete care pâna în acel moment ramasesera ascunse ochilor si urechilor cercetatorilor din România.

Din aceste considerente apreciez ca lucrarea lui Andrei Vartic are o valoare imensa pentru cercetatorii si arheologii nostri cat si pentru cititorul pasionat de istorie. Celelalte lucrari ale marelui disparut, aparute la Vicovia, ca „Basarabia, rana de la hotarul de est”, „Timpul lui Eminescu” si „Codul de la Voronet” s-au bucurat de mare succes si ma aflu în aceeasi situatie în care nu mai detin decât numai câte un exemplar din aceste minunate carti”, ne-a declarat Viorel Cucu, directorul Editurii Vicovia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.