Anchetă în ”afacerea cantina” de la Spitalul Judeţean Bacau

Constantin Scripăț, prefectul Bacăului, a început verificări cu privire la legalitatea organizării licitaţiei pentru renovarea cantinei Spitalului Judeţean de Urgență (SJU) Bacău.

Cazul a ajuns în atenţia Prefecturii după ce ziarul Adevărul a dezvăluit mai multe nereguli care au avut loc pe parcursul procedurilor de licitație.

”Lucrurile nu rămân aşa. Cel mai grav este faptul că licitația a avut loc înainte de aprobare a studiului de fezabilitate și a banilor necesari investiției”, a declarat Scripăț.

Totodată, prefectul este decis să extindă ancheta până la Curtea de Conturi și Autoritatea Naţională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achiziţiilor Publice.

”Sursa de finanţare pentru construcţia cantinei spitalului o reprezintă banul public. De aceea trebuie sesizate și aceste două instituții ale statului”, a mai spus prefectul Bacăului.

Scandalul a izbucnit după ce a ieșit la iveală faptul că în invitația de participare la licitație suma maxim admisă a fost de 1.800.000 de lei, iar lucrarea a fost adjudecată cu 2.400.000 de lei. Abia după mai bine de o lună consilierii județeni au votat studiul de fezabilitate și alocarea unei sume ”surpriză” – 2.900.000 de lei.

În plus, firma de construcție nu avea dreptul să vină în asociere cu alte firme, sau să subcontracteze lucrarea. Totuşi, lucrările de proiectare au fost făcute de o ”firmă parteneră”.

”Nu este o ilegalitate, ci doar o imperfecţiune. Se mai întâmplă și astfel de neconcordanțe atunci când se execută lucrări mari”, a declarat Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Județean Bacău. (Olimpia Filip)

Olimpia Filip

Inainte - Editie de Bacau Articole publicate pe Bacaul.ro cu permisiunea autorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.