Ajutor de urgenta pentru sinistratii din Podul Turcului

Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii Bacau, Carmen Cioltan, prefectul Gabriel Berca va solicita Guvernului un ajutor financiar destinat localitatilor afectate de ploile abundente din ultimele zile. Dupa ce Valea Zeletinului a fost lovita de urgia din zilele de 5 si 6 septembrie 2007, bilantul autoritatilor e unul dezarmant.

Vremea ce a adus in ultimele zile precipitatii de 230 de litri pe metru patrat a afectat obiective din sase comune de pe raza judetului: Podu Turcului, Glavanesti, Motoseni, Dealu Morii, Urechesti si Gioseni.

Pana la aceasta ora, autoritatile au contabilizat un numar de 130 de case afectate (100 la Podu Turcului si 30 la Glavanesti), 208 anexe gospodaresti (150 la Podu Turcului, 50 la Glavanesti si 8 la Urechesti), un pod in comuna Podu Turcului si nu mai putin de 28 de kilometri de drumuri judetene in perimetrul Podu Turcului, Glavanesti, Motoseni si Gioseni.

De asemenea, potrivit statisticilor oficiale, au mai fost afectate de inundatii 100 de drumuri judetene si 530 de hectare de teren agricol. Din fericire nu s-au inregistrat victime omenesti, insa 62 de case sunt in pericol de a se prabusi datorita subrezirii structurii de rezistenta de catre ape.

Se lucreaza, de asemenea, la decolmatarea celor 244 de fantani afectate de aluviunile aduse de viitura. Afectata de vremea ploioasa a fost si reteaua de canalizare. In prezent se lucreaza la refacerea a 8 kilometri de retea de canalizare si la repunerea in functiune a liniei de alimentare cu energie electrica in comuna Podu Turcului.

Conform purtatorului de cuvant al Prefecturii, Carmen Cioltan, prefectul Berca va cere Guvernului sa aloce fonduri suplimentare destinate localitatilor calamitate. Evaluarea finala si cifrele oficiale ale calamitatilor vor fi realizate de comisiile de evaluare judetene, formate din reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Sistemului de Gospodarire a Apelor, Inspectoratului de Stat in Constructii, Consiliului Judetean si ai comisiilor locale pentru situatii de urgenta.

De la punctul zero Podu Turcului avem vesti bune.

Desi initial jandarmii nu au dorit sa scoata malul decat din casele batranilor, logica fiind ca cei tineri vor avea simt sa munceasca cot la cot cu ei, planurile s-au schimbat. Dupa un efort titanic, fortele de ordine au reusit sa evacueze cea mai mare parte din noroiul adus de ape. Nu multumita localnicilor.

Jandarmii si pompierii au fost cei mai tari, ne-a spus primarul Cezar Forcos. Au scos malul cam de pe la toata lumea, desi 99% din locuitori nu au ridicat un deget ca sa ii ajute. Acum trebuie sa refacem o parte din drumuri si santuri, caci la Cabesti inca nu am putut ajunge.

Ajutoarele alimentare venite prin ordinul Prefecturii nu au reusit sa refaca solidaritatea dintre oameni. S-au batut si de la painile alea, m-au acuzat ca am luat acasa conservele si pateurile de porc, desi nu mananc de astea. Acum au auzit ca vor primi si ajutoare in bani, 2-3 milioane de om, dar va izbucni sigur scandalul, ca de ce mie mi-ai dat doar atata, si pe ala l-ai imbogatit, a mai precizat Forcos.

2 comentarii la „Ajutor de urgenta pentru sinistratii din Podul Turcului

 • vineri, 28-09-07 la 12:13
  Permalink

  Ajutorul se numeste daca primaria Podul Turcului va repara portiunea de drum spre Barlad din spatele blocurilor de ani de zile nu se plombeaza acea zona si nu stim de ce ca cetateni platesc taxele impozite.

  Răspunde
 • duminică, 22-06-08 la 17:03
  Permalink

  primarul chiar nu a facut absolut nimic pt.podul turcului si o sa devina o mare ruina cu scurgerea anilor

  Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.