Accident la Saucesti: muncitor înghițit de pământ

Viorel Bulai (42 de ani) din satul Soci, comuna Păncești, angajat al unei firme de construcții, a fost, în această dimineață, la un pas de moarte. Bărbatul a fost acoperit de un mal de pământ de peste doi metri în satul Bogdan Vodă, comuna Săucești.

Operațiunea de salvare a durat o oră și au intervenit 14 pompieri, un echipaj de la SMURD și de la Ambulanță. Omul a fost acoperit de doi metri de pământ și pentru salvarea sa a fost nevoie de săpături adânci de cinci metri.

Accidentul a avut loc în timp ce se pregătea să întărească pereții șanțului, în care urma să se monteze o rețea de canalizare, cu panouri de susținere. ”Colegul nostrum fixa o țeavă în interiorul șanțului. Noi ne-am dus să luăm panourile de protecție pentru malul de pământ. Chiar atunci, pământul s-a surpat peste el. Am încercat să-l scoatem singuri, însă nu am putut”, a explicat Pavel Vasilescu, unul dintre colegii de muncă ai bărbatului. Pentru a fi scos din ghearele morții, 14 ofițeri și subofițeri ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISUJ) Bacău s-au luptat mai bine de o oră cu mormanul de pământ. Viorel Bulai a fost înghițit de pământ și salvatorii au fost nevoiși să sape peste cinci metri pentru a-l aduce la suprafață. ”Muncitorul a căzut în poziția ghemuit și asta a făcut ca intervenșia să fie dificilă. Exista riscul ca malul să se surpe și peste salvatori, din cauza vibrațiilor șoselei pe care treceau mașini de mare tonaj”, a declarat Andrei Grecu, purtător de cuvânt al ISUJ Bacău.

ITM nu face anchetă

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) nu va începe vreo anchetă în acest caz. Deși este vorba despre un accident de muncă, reprezentanții ITM spun că evenimentul produs în această dimineață nu este de competența lor. ”Noi începem o anchetă doar dacă este vorba despre pierderi de vieți omenești. Cum accidental de azi nu a fost mortal, urmează ca ancheta să fie făcută de Serviciul de Securitate în Muncă din cadrul societății care executa lucrarea”, a declarat Cristian Cucuian, director ITM Bacău. Viorel Bulai a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Bacău și medicii spun că viața sa este în afara oricărui pericol.

CITAT

Constantin Scripăț – PREFECT

”Atâtea nenorociri au trecut peste oamenii din Săucești și nu a murit nimeni, încât acum era păcat ca la o astfel de lucrare în folosul sătenilor să se plătească un astfel de tribut”

Olimpia Filip

Inainte - Editie de Bacau Articole publicate pe Bacaul.ro cu permisiunea autorului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.