Academia Română a lansat joi o nouă ediție a Gramaticii limbii române. Costa doar 15 lei noi și apare la 43 de ani de la ultimul tratat asemănător care stabilea normele și regulile limbii române.
Noua „Gramatică a limbii române” aduce o interpretare a structurii gramaticale a limbii române, încercând să țină pasul cu evoluția limbii. Cele două volume, „Cuvântul” și „Enunțul”, au fost realizate de un grup de specialiști de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române.
Lansarea noii Gramatici a limbii romane nu reprezintă foarte probabil o știre care sa țină prima pagina a cotidianelor și nici „capul” de jurnal TV.
Mare brânză de știre așadar, ar putea zice unii. Si totuși cum vom scrie corect când ne vom referi la această informație? Nici o brânză de știre? Sau poate nicio brânză de știre?
Noua Gramatica a limbii române dă un raspuns la aceste intrebari.
Asadar, ar trebui sa stim ca „nici o” nu exprima o „negatie definitiva” ci o disjunctie. Astfel, se spune corect: aceasta stire nu e nici o vaca, nici o capra, ci e o informatie (neavind desigur vreo legatura cu produsul final al laptelui dat de cele doua animale).
Alta e situatia când e vorba de „nicio„, care arata ca este vorba de o negatie definitiva. Un exemplu in acest sens: nicio carte nu reglementeaza mai bine evolutia limbii decit o face noua Gramatica.
Situatia este identica si când trebuie facuta distinctia intre „nici un” sau „niciun„. Lingvistii spun ca aceasta distinctie e in spiritul limbii, e foarte utila si trebuia in cele din urma operata la nivel normativ.
Alta noutate: „o data” nu se mai scrie despartit, ci impreunat („odata„), intotdeauna cand este adverb, inclusiv in locutiuni – „odata ce„, „odata cu„. El ramane separat numai atunci cand este numeral si se opune lui „de doua ori”. Aici parca e mai simplu, nu?
Noua gramatica a limbii romane mai prevede o serie de reglementari specifice, destinate totusi mai curind initiatilor.
Astfel, foarte pe scurt, au disparut denumirile de parti principale si parti secundare de propozitie, asta insemnind ca subiectul nu mai este parte principala de propozitie, ci un complement mai special.
Pe de alta parte, articolul nu mai este considerat parte de vorbire de aceeasi importanta cu substantivul, verbul sau adjectivul. Oricum, partile de vorbire se numesc acum clase lexico-gramaticale.
In cele din urma, au fost multiplicate tipurile de complement, complementul direct fiind scindat in doua categorii: complement direct si complement secundar, iar complementul indirect – in complement indirect, complement prepozitional si
complement posesiv.
Academia Romana, institutia care a editat noua Gramatica, a facut un apel pentru folosirea unui singur sistem ortografic, respectiv cel care impune scrierea cu „a” si nu „i”, respectiv „sunt” si nu „sint”.
„Trebuie sa renuntam la orgolii. Am facut din ortografie o cauza nenorocita a politicii. Nu cred ca «a» sau «i», respectiv «sunt» sau «sint» ne califica capacitatea noastra intelectuala sau morala. Nu cred ca aceasta schizofrenie care se manifesta in societatea romaneasca mai trebuie accentuata si prin doua sisteme ortografice”, a mai spus Eugen Simion.
Pasti (sg.) > Paste (pl. Pasti)
ignoreaza > ignora
acciz > acciza
aragazuri > aragaze
avatare > avataruri
chermesa > chermeza
conteiner > container
dintr-o data > dintr-odata
o data ce > odata ce
o data cu > odata cu
foarfece > foarfeca
ilar > hilar
Malaiezia > Malaysia
mass-media > mass-mediei
moto > motto
nici un > niciun
nici unul > niciunul
nici o > nicio
> hotline
> macho
> link
> fitness
> a accesa
> adidas (pantof)
> agreement
> aviar
> banner
> babysitter (pl. babysittere)
> background (pl. backgrounduri)
> bermuda
> bip
> boschetar
> deflui
> euroatlantic
> nelegal
> dixieland
> a dili
> hacker
Update in sâmbătă, 20-06-20 21:52
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Vezi comentarii
cea mai mare stupiditate p ecare cei de la Academia Romana au putut-o lansa in ultimii 10 ani.....
Nu am cuvinte. Pot spune acum, fara nici un fel de regret, ca AM FOST profesoara de limba si literatura romana. Limba romana a fost... prima mea iubire. Si acum s-a terminat.
Daca am inghitit, cu chiu-cu vai, "sunt" si "a" (in loc de "i"), de aceasta data mi se pare peste puterile mele.
De altfel, tot ce se intimpla in ultima vreme in Romania vine sa-mi alunge regretul ca am emigrat.
Aproape ca mi-e teama sa mai urmaresc stirile...
Va doresc tot binele din lume!
de toata jena. niste imbecili fac niste reguli pentru "manelisti agramati" -- pleonasm. poate ca ne meritam soarta.
Vorba colegului maestru'... daca stai toata ziua la academie si "citesti" si te "cultivi" iti vin idei... eventual introduceti in limba romana si neologismele: fac (de la originalul f**k), ma "leshi", esemes, holo itvodioc samd. Nici un om normal n-ar fi scris niciun impreuna decat din greshala. Va pup scarbit!
Am dat gramatica la bac si la intrarea la facultate si am terminat un liceu de filologie, am crezut ca stapanesc gramatica limbii romane, dar cred ca nici domnii de la academie nu stiu ce fac, mai ales ca trei sferturi din romani nu stiau regulile gramaticii de pana acum, nu aveau nicio sau nici o idee de acestea.
Le urez celor de la academia romana "Paste fericit" (mohor)la fiecare in parte; Odata cu trecerea timpului incep a se dili cu totii sau mai bine "lar" schimba si pe asta in "neam dilit cu tontii"
mda....stiti care e adevaratul motiv pentru care au schimbat gramatica...era prea dificil pentru ei sa scrie "nici un" si in mod sigur nu stiau cand sa scrie "odata" si "o data"......acum e mai simplu...cand vor face o greseala (ceea ce la ei e un lucru absolut normal) o sa spuna " asa e in noua gramatica"....oameni buni(cei care a-ti schimbat gramatica) sunteti PROSTI....exagerat de prosti
Imi aminteste de schimbarea regulei de circulatie in sens giratoriu, care in Romania a functionat multi ani invers fata de orice tara din lume. Atunci, in urma unui accident provocat de Ghe.Gheorghiu-Dej (care a intrat in sensul giratoriu fara sa acorde prioritate celor din sens) in Romania s-a schimbat regula, si pina de curind, au avut prioritate cei care intrau in sens! Acuma, daca domnii academicieni (doctori, ingineri, savanti de renume mondial) nu stiu cind se scrie "odata" si cind "o data", au schimbat regula!
Am citit stirile despre noua schimbare a gramaticii cu stupoare, indignare si tristete... Daca limba vorbita isi are dreptul sau unic de se adapta la limbajul comun, limba scrisa isi are locul academic privilegiat de a se conforma cu standele ortgrafice derivate din limba latina, in conformitate cu logica gramaticii literare.
Deplorabila alegere, domnilor "lingvisti"! Sa traiti sa va vedeti insusite noile aberatii la Pastele... Cailor!
mah pe dirigu meu incerc sa il fac sa inteleaga faza cu nicio dar el tot cu metoda veche o tine ma dispera
Ce-i aia „ ma dispera ” ?
Uite aici conjugarea pentru verbul „ a dispera ”.
Indicativ prezent
Singular
(eu) disper
(tu) disperi
(el, ea) disperă
Plural
(noi) disperăm
(voi) disperați
(ei, ele) disperă .
„Mă disperă ” precum și alte cuvinte ridicole inventate în
ultimii ani, este o găselniță de-a voastră ( noua generație ) pe care le folosiți din ce în ce mai des și prin care „ vă aduceți contribuția ”la stâlcirea și deformarea Limbii Române. Avem destule cuvinte în vocabular, nu mai este nevoie de altele care n-au nicio noimă și care vă arată limitele în ceea ce privește scrierea și vorbirea în limba maternă.
Vă rog să puneți mâna pe carte și să învățați cu respect și dragoste această limbă pentru care înaintașii noștri și-au dat viața.