A.R.D.O.R. Moldova ŞI C.C.D. Bacău, Parteneriat Pentru Comunitate

M.E.C.T.S. A APROBAT PROGRAMA ŞCOLARĂ PENTRU CURSUL OPŢIONAL
„DEZBATERE, ORATORIE ŞI RETORICĂ”

A.R.D.O.R. Moldova în parteneriat cu Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, va implementa în perioada 26 – 29 mai 2011, proiectul „Comunicarea viaţa comunităţii – curs de iniţiere în dezbateri”. Acesta este finanţat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin A.N.S.T. – D.J.T.S. Bacău şi A.R.D.O.R. Moldova şi se va desfăşura la Slănic – Moldova.
La nivelul judeţului Bacău, coordonatorul proiectului „Comunicarea viaţa comunităţii – curs de iniţiere în dezbateri”, este binecunoscutul profesor Ciprian Zaharia, preşedintele A.R.D.O.R. Moldova, formator acreditat fiind, profesor Carmen Zaharia.
S5020357
Proiectul se raportează priorităţilor stabilite de Comisia Europeană, cu ocazia Anului European al Voluntariatului şi are ca obiectiv general, promovarea valorilor democratice europene, prin participarea activă a tinerilor la viaţa comunităţii, folosind metoda dezbaterilor.

La acest seminar vor participa 20 de profesori din judeţele: Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Iaşi, Neamţ, Vaslui şi Vrancea
Metoda dezbaterilor, fiind o metodă interactivă şi interdisciplinară, poate oferi participanţilor un punct de vedere exprimat, ca o soluţie, strategie, sau variantă, în tratarea unor aspecte sociale, sau politice.

În urma trainigului şi rundelor de dezbateri, participanţii îşi vor însuşi metode şi tehnici de dezbateri, care îi vor ajuta în comunicare şi care le vor uşura găsirea unor soluţii în diferite situaţii, care pot fi dificile.

În acelaşi timp, profesorii vor avea posibilitatea să-şi însuşească o nouă metodă activă de stimulare a comunicării eficiente, pe care, ulterior, să o implementeze în actul didactic, cu rezultate foarte bune.

Pe parcursul celor patru zile de formare intensivă, participanţii vor parcurge module precum: „Cunoaşterea prin comunicare”, „Argumentarea”, „Contraargumentarea”, „Construirea cazurilor”, „Dezbateri legislative”, etc.

La rândul lor şi elevii vor fi stimulaţi să practice diferite tipuri de dezbateri, ca metodă de dezvoltare a gândirii critice, de dezvoltare a spiritului de echipă şi competiţional, de dezvoltare a toleranţei faţă de opinii diferite, a capacităţii de analiză şi sinteză şi de identificare a unor soluţii necesare în comunitate.

De altfel, ei sunt aşteptaţi în perioada 2 – 5 iunie 2011, la Slănic Moldova, pentru a participa la un seminar, dedicat de această dată exclusiv lor şi intitulat „Tinerii în viaţa cetăţii – curs de iniţiere în dezbateri”, ce va fi organizat sub aceleaşi auspicii.
„Pentru noi parteneriatul cu A.R.D.O.R. Moldova se concretizează şi cu această ocazie, într-un program de formare interesant, cu recunoaştere naţională şi cu o tematică actuală.

Scopul acestuia este acela de a lansa o provocare tuturor actorilor educaţionali, în sensul edificării unui mediu democratic şi dinamic.

Şi de această dată apreciem excepţionala colaborare cu A.R.D.O.R. Moldova, mai ales cu preşedintele acesteia, prof. Ciprian Zaharia.”, ne-a declarat prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.

În acest context, remarcăm faptul că, începând cu anul şcolar următor, liceenii, vor putea opta pentru studiul disciplinei „Dezbatere, oratorie şi retorică”, întrucât M.E.C.T.S. a aprobat programa şcolară pentru acest curs opţional, ce urmează a fi studiat o oră pe săptămână, pe durata unui an şcolar, indiferent de profilul, sau specializarea liceului.

Potrivit unui comunicat de presă al M.E.C.T.S., introducerea acestei discipline în curriculum la decizia şcolii, vizează dezvoltarea deprinderilor elevilor de gândire analitică şi de exprimare personală, cultivarea toleranţei fată de pluralismul opiniilor, precum şi dezvoltarea capacităţii de abordare transdisciplinară a problematicii supuse analizei şi dezbaterii.

Totodată, disciplina opţională, după cum susţin reprezentanţii M.E.C.T.S., vine să promoveze valori şi atitudini precum: gândirea critică şi flexibilă, autonomia în gândire, atitudinea pozitivă faţă de comunicare, toleranţa faţă de valorile, opiniile şi argumentele celorlalţi şi participarea la viaţa socială, fundamentată pe opinii şi acţiuni întemeiate.

„Opţionalul a fost conceput împreună cu partenerii de la Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică şi vizează, înainte de toate, formarea de competenţe în rândul elevilor de liceu, pe care ni-i dorim cetăţeni implicaţi activ în viaţa socială.

Ne propunem ca la finalul cursului, elevii să ştie să susţină un dialog argumentativ, să folosească tehnicile de argumentare şi contra-argumentare şi să sintetizeze informaţiile de care dispun, pentru susţinerea argumentaţiei. Dezbaterile academice reprezintă o metodă complexă de formare şi poate fi regăsită în educaţia tinerilor din diferite ţări ale lumii, fie ca activitate curriculară, fie ca preocupare extracurriculară”, a declarat secretarul de stat în M.E.C.T.S., Oana Badea.

Totodată, ea a precizat că, studiul acestei discipline opţionale vine în completarea Concursului naţional de oratorie şi dezbatere „Tinerii dezbat”, aflat anul acesta la a treia ediţie. „Semnalele pozitive pe care elevii şi profesorii participanţi la competiţie ni le-au dat în cei doi ani de concurs, au fost cele care ne-au condus spre acest demers”, a afirmat reprezentantul M.E.C.T.S., conform AGERPRES

Prof. Gabriel STAN, Director C.C.D. Bacău

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.