Eclipsa de soare de miercuri, 29 martie, va fi parţial vizibilă în România
Miercuri va avea loc a patra eclipsă totală de Soare din acest secol, care va fi vizibilă şi din România, şi va fi cel mai spectaculos fenomen astronomic din acest an.
Este vorba despre o eclipsa parţială de Soare, observabila din toata România. În cazul acestor fenomene Luna, un disc întunecat, trece peste discul Soarelui, neacoperidu-l complet. Durata acestei eclipse va fi de 2 ore şi 25 minute, pentru oraşul Bucureşti. Fenomenul va putea fi văzut de pe tot teritoriul ţării, fiind favorizate localităţile din sud-estul tării. Daca în vest acoperirea maximă a Soarelui va fi de 65%, în sud-est va fi de 80%.
Eclipsa va fi totală de pe un coridor foarte îngust, numit bandă de totalitate, ce se începe în Brazilia, trece peste Oceanul Atlantic, prin Africa de nord şi Asia centrală şi se termină în Mongolia. Din toată Europa, două treimi din Africa şi Asia centrală, eclipsa va fi partială.
Umbra Lunii atinge globul pamântesc în Brazilia, la ora 11:36 (ora de vară). Banda de totalitate are, acolo, numai 156 km lăţime. Având o viteză de 9 km/s, umbra străbate Oceanul Atlantic, timp de 30 de minute.
După ce trece de Ecuator, umbra Lunii întră în golful Guineea şi întâlneşte coasta Ghanei, la ora 12:08. Acolo totalitatea va dura 3 minute şi 24 secunde. Banda de totalitate s-a marit la 184 km lâţime, iar viteza umbrei Lunii a scăzut la 0,958 km/s. Umbra ajunge în primul oraş mare, Accra, capitala Ghanei, unde 1,7 milioane de locuitori vor vedea eclipsa totală.
În continuare, umbra intră în Togo, la 12:14. După numai 2 minute, umbra ajunge în Benin. Din oraşul Porto-Novo, Soarele va fi acoperit în proporţie de 98,5%.
Urmează Nigeria, unde banda de totalitate are 188 km lăţime, şi unde totalitatea durează 3 minute şi 40 secunde.