Poliţele RCA vor putea fi verificate pe Internet
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a hotărât retragerea autorizaţiilor de funcţionare unui număr de 14 brokeri de asigurare, constatându-se faptul că aceştia nu s-au conformat prevederilor legale în vigoare cu privire la deţinerea unui capital social vărsat de minimum 25.000 RON. De asemenea, listele cu asigurările RCA vor apărea pe Internet.
De asemenea, CSA a procedat la modificarea şi completarea Normelor privind aplicarea legii în domeniul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule.
Astfel, asiguraţii pot denunţa asigurarea obligatorie RCA printr-o avizare scrisă transmisă asigurătorului RCA la care sunt asiguraţi, cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea perioadei de asigurare menţionate în documentele de asigurare. Dovada denunţării asigurării RCA revine asiguratului.
Înainte de încheierea unui contract de asigurare, asigurătorul RCA are obligaţia să verifice în baza unică de date (http://cedam.csa-isc.ro/) situaţia autovehiculului pentru care se doreşte să se încheie asigurarea obligatorie RCA. În cazul în care pentru autovehiculul respectiv există deja o asigurare obligatorie RCA încheiată cu un alt asigurator, noul asigurător RCA va cere proprietarului să facă dovada denunţării contractului de asigurare existent.
Este interzis asigurătorilor RCA să încheie asigurarea obligatorie RCA – contractul de asigurare – cu persoanele care au în proprietate autovehicule înmatriculate sau supuse înmatriculării în România, dacă acestea nu fac dovada denunţării asigurării obligatorii RCA – contractul de asigurare – în condiţiile prevăzute mai sus.
Persoanele care au în proprietate autovehicule înmatriculate sau supuse înmatriculării în România, dar care nu au avut încheiată asigurarea obligatorie RCA în ultimele 12 luni de la data la care se prezintă pentru încheierea acesteia, vor declara pe propria răspundere acest fapt.
Încheierea asigurării obligatorii RCA – contractul de asigurare – cu încălcarea prevederilor enunţate mai sus obligă noul asigurător RCA să transfere primele de asigurare încasate asigurătorului RCA iniţial, în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la data notificării primite de la acesta şi să plătească despăgubirile pentru prejudiciile de care asiguratul răspunde faţă de persoanele păgubite, în condiţiile legii, până la intrarea în contul bancar al asigurătorului RCA iniţial, a primelor de asigurare”.
„Mai sunt aproximativ două săptămâni şi vom şti exact cine s-a asigurat şi cine nu. Răstimpul este necesar pentru a diminua la maximum posibil eventualul grad de eroare ce poate apărea din centralizarea informaţiilor în baza de date CEDAM”, declară preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Nicolae Crişan.
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor reaminteşte societăţilor de asigurare autorizate să practice asigurările RCA că sunt singurele răspunzătoare pentru introducerea completă şi corectă, în baza de date, a datelor din poliţele RCA emise şi solicită acestora să îşi ia toate măsurile necesare astfel încât, la reînnoirea poliţelor RCA, să poată verifica în baza de date situaţia autovehiculului pentru care se doreşte să se încheie asigurarea obligatorie RCA.
Sursa: Amos News