Optimizarea activitatii CET Bacau
Una dintre preocupările permanente ale Executivului Primăriei Municipiului Bacău este aceea de a optimiza activitatea CET Bacău, principalul furnizor de agent termic către populaţie şi agenţii economici.
Pentru realizarea acestui obiectiv a fost luată o serie de măsuri, printre care şi modernizarea punctelor termice şi a infrastructurii de termie. Conform HCL 70/2007, punctele termice au fost transferate din patrimoniul CET în cel al domeniului public al Consiliului Local.
În urma acestui transfer, ca urmare a faptului că investiţiile au fost realizate din sursele proprii ale CET, Primăria Municipiului Bacău, în conformitate cu Legea nr. 213/1998, este obligată să vireze aceste sume în contul CET, societate care are, la rîndul ei, sume importante de achitat la diverşi furnizori.
Obiectul creditului/obligaţiuni municipale aprobat de Consiliul Local al Municipiului Bacău şi de comisia interministerială de aprobare a împrumutului local este de finanţare a unor obiective de investiţii de interes local, enumerate în art. 1 din HCL nr.200/2006.
Conform Legii nr. 273/2006 a finanţelor publice locale, unităţile administrativ-teritoriale pot plăti din credite doar obiective de investiţii, nu şi datorii aşa cum a prezentat zilele acestea o parte a mass-mediei locale.
De asemenea, cetăţenii municipiului Bacău trebuie să cunoască faptul că vechea administraţie a lăsat o datorie a CET-ului de 300 miliarde lei, bani pe care trebuie să-i plătească actuala administraţie.
La aceasta se adaugă şi datoria de 600 de miliarde lei vechi a Primăriei Municipiului Bacău, pe care actuala administraţie a fost nevoită să o plătească în 2 ani de zile.
Primaria Municipiului Bacau