A inceput culesul strugurilor
Anul acesta, culesul strugurilor a inceput cu aproximativ o luna mai devreme, iar viticultorii estimeaza ca, desi recolta va fi mai mica fata de alti ani, in multe zone, vinul pe care il vor obtine va fi de supercalitate.
Desi seceta, grindina, mucegaiul, temperaturile excesiv de mari au influentat in proportii diferite si in zone diferite recolta de struguri 2007, specialistii sunt de parere ca productiile mai scazute vor fi compensate de calitatea foarte buna a recoltei, strugurii nefiind afectati de boli si bogati in zahar.
Din punct de vedere al calitatii, strugurii vor avea o concentratie mare de zahar comparativ cu anul 2004, cand a fost un an exceptional. Acest fapt este urmarea secetei inregistrate in aceasta vara.
Strugurii care au acumulat, de exemplu, 190 de grame de zahar vor avea o alcoolemie a vinului de 11 grade chiar din prima zi a fermentatiei.
Dupa unele estimari, in judet se vor obtine intre 5 si 10 tone de struguri la hectar.