Originile superstitiilor

Pisica neagră! Aoleu! Dă Doamne, să nu-mi meargă rău! De câte ori nu auzim aceste cuvinte, chiar şi astăzi, la începutul secolului XXI? Sunt cuvinte născute din superstiţia că pisica neagră aduce ghinion.

Superstiţiile au origini, mai mult sau mai puţin obscure; ele sunt tradiţionale şi au fost observate din timpuri imemoriale, păstrându-se în zestrea popoarelor, fireşte, cu trăsături specifice fiecărui grup social.

Superstiţia este o prejudecată care decurge din credinţa în spiritele bune sau rele, în farmece şi vrăji, în semne prevestitoare, în numere fatidice sau alte rămăşite ale animismului şi ale magiei. Ea este moştenită din străbuni, care, şi ei au moştenit-o de la străbunii lor, de cele mai multe ori prin viu grai.

Superstiţia este parte componentă a tradiţiei unui popor, ajungându-se uneori, mai ales în rândul populaţiilor rurale, să se confunde cu aceasta. Dar, tradiţia cuprinde concepţii, obiceiuri, datini şi credinţe, ale unui popor, transmise din generatie in generatie; pe când superstiţia este credinţa poporului în bine şi rău şi face parte din zestrea tradiţională a popoarelor.

Chiar creştinismul, care este o religie târzie, s-a suprapus pe straturi de ritualuri şi obiceiuri păgâne. Ritualul, ca procedeu magic având rolul de a oferi omului un sprijin, de a înlătura o stavilă, de a feri de rău şi a atrage binele, este una din rădăcinile superstiţiei.

Ea – superstiţia – păstrează gesturi, idei, modalităţi de apărare din aceste ritualuri deşi, de cele mai multe ori nu se ştie ce anume a generat o superstiţie; doar că ea e păstrată şi aplicată, pur şi simplu, din obişnuinţă.

Deşi în zilele noastre, mulţi se exprimă pe faţă împotriva superstiţiilor, să nu fiţi prea convinşi că sunt puţini dintre aceştia care-şi vor scuipa de 3 ori peste umărul stâng când vor întâlni un popă.

Spuneam că superstiţiile decurg şi din rămăşiţe ale animismului, acesta fiind o formă primitivă a religiei, când oamenii credeau în spirite şi în existenţa unor duhuri ale obiectelor, plantelor, ale unor animale, duhuri ale apelor, în sfârşit, în personificarea forţelor şi fenomenelor naturii.

Ei bine, astăzi încă se mai păstrează multe superstiţii legate de acestea, cum vom vedea mai jos.

Superstitii.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.