Prezentul viitorului nostru
Si la noi ca pretutindeni in Romania, criza locurilor din sistemul educational prescolar se acutizeaza cu fiecare an. Si, ca intotdeauna, exclusii provin preponderent din rândul familiilor defavorizate.
Oferta gradinitelor din municipiu Bacau este limitata, in timp ce numarul cererilor pentru inscriere creste de la an la an.
Parintii si educatorii se confrunta cu problema acuta a imposibilitatii integrarii in sistemul educational a tuturor copiilor din municipiu. Bacaul se doreste a fi un oras european, insa nu poate oferi nici macar sanse egale micutilor prescolari.
Mai bine de 1000 de copii nu pot fi cuprinsi in sistemul educational din motive obiective: nu sunt gradinite suficiente, nu exista sau nu sunt atrase fonduri pentru constructia unor unitati noi de invatamânt prescolar, iar multe din gradinitele din oras sunt deja supraglomerate.
In multe cazuri numarul total de locuri disponibile au fost ocupate inca din prima zi de inscriere.
Educatorii si parintii cauta cu disperare solutii de compromis in locul celor care ar trebui sa se preocupe de acesta reala problema, ce vizeaza in mod direct viitorul nostru, al bacauanilor.
Tocmai pentru a oferi o sansa micutilor prescolari unii directori accepta un numar de cereri de inscriere ce depaseste cu mult capacitatea gradinitelor.
Astfel, anul acesta au fost inclusi in sistem 770 de prescolari, insa conditiile lasa mult de dorit, nu din neglijenta cadrelor didactice ci datorita supraaglomerarii.
Unii directori de gradinite resping insa cererile ce depasesc numarul de locuri din motive mai mult decât intemeiate. Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) impune reguli stricte ce vizeaza atât conditiiile igienico-sanitare, cât si numarul de copii comparativ cu numarul de locuri.
Vinovatii? Educatorii si parintii nu pot fi incriminati pentru situatia critica. Autoritatea de Sanatate Publica se pare ca face unele compromisuri pentru copii, dat fiind ca la acest moment sunt incadrati in sistem 5110 copii pe 4340 de locuri.
Fonduri au venit, insa au fost directionate spre acele gradinite grav degradate, in special din mediul rural. Pentru a reface o astfel de institutie cu fonduri europene, gradinita trebuie sa-si asigure partea de cofinantare de 10% din valoarea proiectului, fapt irealizabil la acest moment.
Si totusi ce facem cu acesti copii? O solutie ar fi gradinitele particulare dar cati bacauani isi pot permite sa achite taxa la asemenea gradinite?
Tinând cont de faptul ca natalitatea este in crestere, cine este vinovat pentru viitorul nostru exclus din sistem si, poate si mai important, cine se preocupa pentru identificarea unei solutii? In ceea ce priveste egalitatea de sanse… unii vor fi mereu mai egali ca altii.
Informatia Bacaului