9 mai, ziua Europei
In primavara anului 1950 Robert Schuman, ministrul afacerilor externe al Frantei, primeşte de la omologii din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie o misiune istorică: crearea unui plan care să ducă la reintegrarea Germaniei Federale în familia europeană. Problema delicată pe care o avea de rezolvat, îl face să recurgă la sprijinul unui cunoscut diplomat: Jean Monnet.
Aflat în casa sa din Moselle, în luna aprilie a aceluiaţi an, Robert Schuman meditează la acest proiect. A doua zi, în drum spre Paris, se hotărâse: Proiectul e interesant; va fi proiectul meu, îi marturisea şefului său de cabinet.
Şi astfel, în dimineaţa de 9 mai, un emisar secret înmânează cancelarului german Konrad Adenauer un document confidenţial care cuprindea o copie a proiectului.
Acordul lui Adenauer a venit imediat: Germania dorea sa devina partener al Franţei in acest proiect ce-şi propunea să schimbe soarta Europei.
La ora 16.00, în aceeaşi zi de 9 mai, în Salonul Orologiului din Quai d’Orsay, Robert Schuman citea proclamaţia care, prin îndrăzneala ei, avea să schimbe destinul Europei.
Franţa şi Germania decideau să pună în comun rezervele de cărbune şi oţel şi invitau toate ţările europene interesate să li se alature.
Pentru unii, planul Schuman era utopia unui aventurier politic, pentru alţii, un vis nebunesc, astăzi însă este o realitate pe care o trăim cu toţii.
Ziua de 9 mai 1950 a reprezentat primul pas către crearea a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană.
Propunerea lui avea ca scop crearea unei comunităţi în cadrul căreia membrii să îşi pună sub control comun producţia de oţel şi cărbune – ca baza a puterii lor militare – în scopul evitării izbucnirii unui nou război.
Ţările cărora li se adresa, în primul rînd, această provocare – Franţa şi Germania – fuseseră în război timp de aproape 100 de ani, iar cel de-al doilea război mondial aproape că le distrusese.
În 1985, cand proiectul construcţiei europene era deja clar conturat, cele zece state membre care formau la acea data Comunitatea Europeana, au hotărît ca ziua de 9 mai sa devină Ziua Europei.
Pentru 25 de state şi 450 de milioane de oameni, UE inseamna azi mai puţine frontiere, mai multe oportunităţi, o Europa mai curată, studii în străinatate, egalitate de şanse, libertate, securitate şi justiţie socială…
sursa: e-scoala.ro