Raportul Tismaneanu – controverse inaintea prezentarii in Parlament
Azi, 18 decembrie, presedintele Traian Basescu va condamna dictatura comunista, in fata camerelor reunite ale Parlamentului, in prezenta unor oaspeti de peste hotare, figuri marcante ale luptei anti-comuniste in Europa de Est, precum Vaclav Havel, ultimul presedinte al Cehoslovaciei, Jelio Jelev, primul sef de stat al Bulgariei postcomuniste, si Lech Walesa, fostul presedinte al Poloniei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
La 17 ani de la revolutia anti-comunista din decembrie ’89, presedintele Basescu va da citire unei declaratii prin care cere condamnarea comunismului, prezentand concluziile raportului Comisiei pentru analiza dictaturii comuniste, coordonata de istoricul si politogolul Vladimir Tismaneanu. Aceasta comisie a fost infiintata in aprilie 2006, la initiativa presedintelui.
Romania devine astfel prima tara in care comunismul este blamat in mod oficial. Seful statului va califica drept „nelegitima si criminala” dictatura de jumatate de secol, nominalizandu-i si pe sustinatorii sai pe baza raportului final al „comisiei Tismaneanu”.
Printre numele mentionate in raport se numara si cele ale lui Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor, Adrian Paunescu, Walter Roman (tatal fostului premier Petre Roman), Gisellei Vass (bunica lui Bogdan Olteanu), Dinu Sararu, si chiar si al tatalui lui Vladimir Tismaneanu.
Senatorul PSD Ion Iliescu a dat de inteles ca nu va fi prezent in sala, intrucat nu este de acord cu acest raport, pe care il considera „politizat”.
Potrivit declaratiilor lui Vadim Tudor – despre care raportul Tismaneanu afirma ca a fost „poet de curte al regimului ceausist” – acesta intentioneaza sa-si inarmeze parlamentarii cu tirbusoane urmand ca luni, la sedinta solemna, parlamentarii PRM sa strige lui Basescu: „Betivule!”. Ar fi pentru prima oara in ultimii 16 ani cand presedintele Romaniei ar avea parte de o astfel de primire in parlament.
PSD isi va spune punctul de vedere si va respinge un raport facut de o singura parte, cea a presedintelui Basescu, a declarat vicepresedintele partidului, Victor Ponta, intr-o conferinta de presa, duminica.
Partidul Conservator va parasi sala in cazul in care se vor auzi huiduieli in Parlament, a anuntat duminica, vicepresedintele PC, Daniela Popa.
Presedintele PIN, Cozmin Gusa, a declarat ca va infiinta o comisie care se va ocupa de studierea “loviturii de stat din decembrie 1989”, calificand raportul Tismaneanu drept un spectacol mediatic.
Tismaneanu isi condamna tatal
Politologul a explicat prezenta numelui tatalui sau in raport intr-un interviu pentru “Cotidianul”, argumentand ca acesta nu a fost un sustinator al regimului, dar a facut parte din aparatul ideologic comunist in calitate de director de editura.
Componenta Comisiei
Pe langa Vladimir Tismaneanu, din Comisia prezidentiala mai fac parte urmatoarele personalitati: Sorin Alexandrescu, Mihnea Berindei, I.P.S. Nicolae Corneanu, Constantin Ticu Dumitrescu, Radu Filipescu, Sorin Iliesiu, Gail Kligman, Monica Lovinescu, Nicolae Manolescu, Marius Oprea, Horia-Roman Patapievici, Dragos Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Stelian Tanase, Cristian Vasile, Alexandru Zub.
Un alt membru al Comisiei, Sorin Antohi, si-a dat demisia dupa implicarea in scandalul privind titlul sau de doctor, iar Virgil Ierunca a murit la 28 septembrie a.c.
Sursa: HotNews.ro