Coalitia pt. o Guvernare Curata: 7 membri ai guvernului nu corespund criteriilor

Coalitia pentru o Guvernare Curata (CGC) a luat la puricat noului guvern si anunta ca sapte membri din actualul guvern Tariceanu nu corespund criteriilor de integritate agreate in anul 2004 intre Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC) si partidele din actuala coalitie guvernamentala, PNL si UDMR.

Este vorba despre Teodor Melescanu, Marko Bela, Zsolt Nagy, Ludovic Orban, Cristian David, Decebal Traian Remes si Paul Pacuraru.

Teodor Melescanu, ministrul Apararii, a lucrat in diplomatia romaneasca sub regimul comunist. Fostul ofiter de securitate Liviu Turcu, care a fugit in Occident inainte de 1989, a afirmat public, intr-o emisiune de televiziune, ca dl Melescanu a colaborat cu fosta Securitate, precum majoritatea diplomatilor din vechiul regim si ca i-ar fi semnat el insusi un ordin de misiune.

Melescanu a fost de asemenea si membru in Consiliul de Administratie al Rompetrol, intre 2002 si 2004.

In conditiile in care principalul actionar al Rompetrol, Dinu Patriciu, este nu doar anchetat penal, ci si intr-un litigiu international cu statul roman, prezenta unor oameni in pozitii cheie din guvern, care au fost remunerati de el cu sume importante, ridica semne de intrebare fata de cat de bine este protejat interesul public in acest litigiu.

Marko Bela, ministru de stat, este anchetat de catre Directia Nationala Anticoruptie pentru un avans in valoare de circa un miliard de lei vechi primit in contul unei opere literare viitoare de la un editor necunoscut in piata editoriala si cu o existenta efemera.

Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor, va fi anchetat de DIICOT in acelasi dosar cu Codrut Seres, fostul ministru al Economiei, pentru relatii privilegiate cu consultanti straini, carora le-ar fi facilitat accesul la informatii clasificate referitoare la privatizari strategice.

Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, a fost administrator la Rominserv, firma membra a holdingului Rompetrol, al carui principal actionar este Dinu Patriciu. Orban a incercat recent, ca viceprimar al Capitalei, sa treaca prin Consiliul Municipal o hotarire favorabila Rompetrol, hotarire care nu a fost agreata de membrii Consiliului.

Cristian David, ministrul Administratiei si Internelor, a donat PNL in anul electoral 2004 suma de 107 milioane lei vechi, veniturile sale, conform declaratiei de avere, fiind insa in acel an de doar 83 de milioane de lei.

Cu toate acestea, firma Team International Consult SRL, la care este asociat cu Vlad Moisescu, consilier al primului ministru, a avut in anul 2004 o cifra de afaceri de aproximativ 2,5 miliarde de lei. Consultanta oferita de cei doi vizeaza in principal fondurile europene.

Decebal Traian Remes, ministrul Agriculturii, este traseist. El a facut parte din PNL, PNTCD, Partidul Conservator si din mai multe aliante sau experimente politice.

Paul Pacuraru, ministrul Muncii a fost pe lista neagra a CPC din 2004. Problema principala mentionata in lista CPC din 2004: Paul Pacuraru (PNL), este actionar la firma Eurocom, societate mixta romano-franceza, profilata pe copiatoare.

In perioada 1997-2000, firma senatorului a recuperat creante de la firme la care Sidex avea datorii, recuperindu-le in natura de la Combinat. Dupa cum reiese din datele Directiei generale a finantelor publice (DGFP) Galati, rezulta ca Eurocom a vandut in perioada 1999-2000 sute de tone de benzen provenit din Sidex.

Aceste afaceri ocupa un volum mic din totalul tranzactiilor SIDEX, dar semnificativ din totalul tranzactiilor Eurocom.

Sursa: HotNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.