50 de ani de la moartea lui George Bacovia

Ieri, la Bacau s-au comemorat 50 de ani de la moartea poetului George Bacovia. Cu această ocazie au avut loc mai multe manifestări.

Printre ele şi simpozionul Memoria bacoviană desfăşurat la Biblioteca Judeţeană C. Sturdza. Între invitaţi a interesat cuvîntul profesorului Constantin Călin, scriitor care şi-a dedicat efortul intelectual de-o viaţă scriind o vastă trilogie despre viaţa şi opera marelui poet (intitulate în spirit postrevoluţionar dosare).

Problema cea mai importatntă acum este cea a receptării poetului, cum dintr-un autor aproape neobservat a ajuns un triumfător. Adică de la scriitor marginal la un poet de referinţă.

Bacovia a avut şansa şi neşansa să se lovească de cele două războaie mondiale. Opera lui bacovia a avut suişuri şi coborâşuri spectaculoase, în funcţie şi de evenimentele politice.

Dacă perioada interbelică aduce numele poetului în prim plan, în timpului celui de al doilea război nici nu se mai ştia că trăieşte. Bacovia nu este un monopol băcăuan, deşi intelectuali şi evenimente petrecute în acest oraş i-au ajutat enorm opera. După opinia mea el a fost un religios, a spus prof Călin.

Evenimentul de Iasi
GP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.