30 noiembrie – ziua românilor de pretutindeni

Deputaţii au adoptat proiectul de lege privind sprijinirea românilor de pretutindeni. Potrivit textului legii, românii din străinătate beneficiază de acces gratuit în instituţiile publice de cultură, pot studia în România la toate formele de învăţământ şi pot obţine burse de studiu în România, pot participa la stagii de perfecţionare şi pot solicita finanţare din partea statului român pentru procurarea de manuale, cărţi de specialitate sau beletristică şi publicaţii în format electronic.

Românii de pretutindeni mai pot solicita statului român finanţare pentru construcţia sau renovarea instituţiilor educaţionale cu predare în limba română din statul de reşedinţă, dar şi pentru susţinerea de manifestări culturale sau religioase.

Legea mai prevede că Ziua românilor de pretutindeni va fi sărbătorită în fiecare an, pe data de 30 noiembrie, de ziua Sfântului Apostol Andrei, considerat patronul spiritual al românilor.

După exprimarea votului, deputatul PSD Titus Corlăţean a declarat, în calitate de iniţiator, că, ‘într-o perioadă în care iraţionalitatea din politica românească tinde să devină mai degrabă o regulă şi nu o excepţie, votul Parlamentului este un gest de maturitate politică şi de demnitate’.

Deputatul PD Valeriu Tabără şi-a exprimat şi el mulţumirea pentru adoptarea acestui proiect de lege, dar a ţinut să sublinieze că România nu a dus lipsă de un cadru de susţinere a relaţiilor cu comunităţile de români din afara graniţelor.

Deputatul UDMR Marton Arpad a salutat votul dar a profitat de ocazie pentru a face un apel către deputaţi referitor la adoptarea Statului minorităţilor naţionale.

Deputatul conservator Nicolae Popa a apreciat că PC a votat acest proiect pentru că reglementează modul de organizare şi funcţionare al Departamentului Românilor de Pretutindeni, dar şi-a exprimat temerea faţă de faptul că ‘Guvernul nu va aplica această lege sau nu va asigura fondurile necesare’.

În schimb, deputatul PNL Mihăiţă Calimente a declarat că este convins că ‘Guvernul va asigura susţinerea financiară necesară pentru aplicarea prevederilor acestei legi’.

Departamentul Românilor de Pretutindeni se va organiza ca instituţie publică cu autoritate juridică, care se află în subordinea Guvernului şi coordonarea primului-ministru, iar fondurile pentru funcţionarea sa şi pentru realizarea proiectelor destinate românilor de pretutindeni vor fi alocate din bugetul Cancelariei primului-ministrului.

Autor : Andrei DINU, Amos News

One thought on “30 noiembrie – ziua românilor de pretutindeni

  • luni, 26-03-07 la 19:37
    Permalink

    Dar cine v-a cerut ceva? Pur si simplu romanu’ pleaca din tara ca sa uite ce inseamna sa traiesti in Romania.Am sa urasc locurile alea blestemate pan’am sa mor.Si abtineti-va de la ajutat romanii din strainatate ca abia traiti voi de pe-o zi pe alta.

    Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.