1 Iunie – Bucuria copiilor

« Mamă, e jucăria mea ? » Aşa au întrebat mulţi dintre copiii ce au primit în aceste zile dar din darul dumneavoastră, al celor ce aţi învăţat sau aţi continuat să dăruiţi din ceea ce vă prisoseşte.
Proiectul “1 Iunie – Bucuria copiilor”, iniţiat de tinerii din cadrul Asociaţiei de Tineret ONESTIN, a fost dus la bun sfârşit în ziua de 1 iunie şi în zilele următoare acestui eveniment. Proiectul a demarat în ultima decadă a lunii mai prin iniţierea unei colecte de jucării şi hăinuţe care a fost receptată pozitiv de majoritatea instituţiilor de învăţământ din Oneşti, bisericilor catolice şi parţial al celor ortodoxe, blocate în birocraţia aprobărilor.

Aceasta a fost singura undă de regret, cea dată de blocajul din partea celor ai căror fii suntem majoritatea, a celor ce decid local în biserica ortodoxă. Compensaţia a venit prin susţinerea individuală primită din partea credincioşilor ori a preoţilor ce au ajutat în special în distribuirea către cei în nevoi.

S-au evidenţiat prin implicare şi colectare profesori şi elevi ai colegiilor oneştene, din toate şcolile generale şi grădiniţele oneştene.

dscf0951

Mulţumim în mod deosebit Bisericii şi comunităţii romano- catolice, care s-a mobilizat exemplar în toată zona, atât în colectare cât şi în identificarea de familii pentru distribuire.

Ce am învăţat din această experienţă? Că nimic nu am fi reuşit să împlinim dacă nu ar fi existat sutele de anonimi ştiuţi doar de Dumnezeu, că e atâta nevoie de solidaritate, dragoste şi luptă cu mentalităţile trecutului şi cu noi înşine.

Sediul Asociaţiei s-a transformat ad-hoc, timp de o săptămână, într-un depozit unde tinerii au muncit la sortarea şi realizarea pachetelor pentru grădiniţele din mediul rural şi pentru familii cu mai mulţi copii, dezavantajate social. Am fost copleşiţi de dragostea dumneavoastră: mii de jucării şi hăinuţe se colectau şi pe măsură ce distribuiam se părea că mai multe se adună!

Apoi, cu entuziasm şi sacrificii tinerii au colindat cu precădere aşezările rurale din întreaga zonă. Am adus prin dumneavoastră, un zâmbet în rândul copiilor din  oraşele, satele şi comunele: Oneşti, Dărmăneşti, Dofteana, Târgu Ocna, Târgu –Trotuş, Berzunţi, Coman, Helegiu, Bârsăneşti, Căiuţi, Buciumi, Viişoara, Rădeana, Gutinaş, Bogdăneşti, Oituz, Poiana Sărată şi altele, acoperind geografic întreaga Vale a Trotuşului.

dsc03048

De neuitat vor fi întâlnirile cu familiile aflate în dificultate, cu până la 13 copii, cu cei îngrijiţi în diferite instituţii sociale, cu copiii din grădiniţe izolate ori ale copiilor romi, cu oameni care se bucurau că pot oferi copiilor lor o jucărie sau o hăinuţă.

Seara de 1 iunie a fost una a bucuriei muncii bine făcute de un grup de tineri ce crede în continuare în puterea binelui dincolo de orice piedici, intrigi sau judecăţi de măsură! S-au bucurat cu toţii, părinţii şi copiii veniţi din şcolile şi grădiniţele oneştene partenere, la spectacolul copiilor ce a fost organizat în incinta Colegiului Tehnic “Petru Poni”, iar cei mai merituoşi vor primi premii şi diplome în faţa colegilor sau în cadrul serbărilor sfârşitului de an şcolar. Premierea va fi făcută atât pentru talentul artistic (muzică, teatru, dans) cât şi pentru lucrările concursului de desen “Jucăriile copilăriei” ori pentru implicarea în campania de binefacere.

Au fost alături de noi, pe toata durata campaniei, cei ce ne acorda în ultimii ani sprijin moral: preoţi, profesori, părinţi şi cel ce ne susţine material şi financiar: domnul Laurenţiu Neghină, ce a suportat cea mai mare parte a cheltuielilor legate de organizare , transport şi premiere!

Dumneavoastră, tuturor celor care aţi dăruit către copii, ca OAMENI ce aţi înţeles bucuria lui “a da” în loc de “a lua”, vă mulţumim!

În numele copiilor care au lăcrimat de bucurie, vă mulţumim şi aşteptăm să vă alăturaţi altor iniţiative viitoare de acest fel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.