Vine primăvara: să ne întărim sistemul imunitar

Este vremea sa ne pregatim pentru intalnirea cu soarele, verdeata si timpul calduros. Primavara incepe, calendaristic, pe 20 martie, adica peste cateva zile. Pentru aceasta, nu trebuie sa uitam ca sistemul nostru imunitar iese destul de slabit din iarna geroasa si lunga. El este cel mai important mecanism cu ajutorul caruia ne aparam de agenti patogeni nocivi si luptam impotriva bolilor in mod natural.
Dr. Luigi Gratton, Vice president of Nutrition Education in cadrul Herbalife si membru in „Programul de analiza a obezitetii ca factor de risc” derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatţii din Los Angeles (UCLA) ne dezvaluie cateva alimente la indemana cu ajutorul carora ne putem intari sistemul imunitar in aceste zile de trecere de la iarna la primavara.
Ceaiul verde contine antioxidantul EGCG, care reduce riscul declansarii multor tipuri de cancer. “Fitonutrientii din ceaiul verde favorizeaza dezvoltarea bacteriilor folositoare din tractul digestiv. Ei inhiba dezvoltarea bacteriilor nocive din tractul digestiv: E. coli, Clostridium si Salmonella. 70% din sistemul imunitar al organismului nostru se gaseste in tractul gastrointestinal”, subliniaza Dr. Luigi Gratton.
Chili stimuleaza metabolismul, subtiaza sangele si contribuie la eliberarea de endorfine. De asemenea, chilli este bogat in betacaroten, “arma” numarul 1 impotriva infectiilor, si inhiba neuropeptidele, care declanseaza inflamatiile sistemului imunitar.
Ghimbirul contine gingerol, un compus cu proprietati anticancerigene. Prin stimularea metabolismului, el ajuta la eliminarea toxinelor, precum si la intensificarea arderii grasimilor. Ne reda pofta de viata, ne scoate din letargie, facandu-ne sa ne regasim tonusul, energia si optimismul.
Afinele sunt unele din cele mai sanatoase fructe. Ele “contin un “pachet” de antioxidanti numiti antocianidine, care previn actiunea radicalilor liberi de la nivelul matricei celulelor de colagen, prevenind lezarea tesuturile care poate provoca cataracta, glaucomul, varicele, hemoroizii, afectiunile cardiovasculare si cancerul. Antocianina, pigmentul rosu-albastru din afine, imbunatateste integritatea structurii venelor, dar si intregul sistem vascular”, declara Dr. Luigi Gratton.
Scortisoara este bogata in antioxidanti care inhiba coagularea sangelui si proliferarea bacteriilor. “Scortisoara stabilizeaza nivelul de zahar din sange si reduce colesterolul rau. Trateaza extremitatile reci, crampele musculare, durerile cauzate de raceala sau gripa, durerile reumatice, indigestia, lipsa poftei de mancare. Condimentul nu are contraindicatii si poate fi adaugat in orice fel de ceai, avand proprietatea de a raspandi in tot corpul o puternica senzatie de caldura”, ne dezvaluie Dr. Luigi Gratton.
Cartofii dulci contin glutation, un antioxidant cu rol de coenzima care intareste sistemul imunitar, lupta impotriva bolilor Alzheimer si Parkinson, impotriva afectiunilor cardiace, fibrozei cistice si HIV-ului. “Fiind bogati in betacaroten, dar si in vitamina B6, C, mangan, cupru, potasiu, fier si fibre, cartofii dulci ajuta organismul sa isi intareasca imunitatea”, completeaza Dr. Luigi Gratton.
Rosiile sunt un adevarat izvor de sanatate, fiind “echipate” cu o multime de nutrienti care ne protejeaza impotriva unor afectiuni grave, precum cancerul. Rosiile contin cantitati mari de vitamina C, 100g de rosii asigurand 40% din necesarul zilnic de vitamina C. De asemenea, 100g de rosii contin 15% din doza zilnica recomandata de vitamina A, 8% din cantitatea de potasiu si 10% din cantitatea recomandata de fier. “Pigmentul rosu, cel care le da culoarea rosiilor, este licopenul, un antioxidant cu numeroase efecte benefice asupra organismului. La fel ca si alti antioxidanti, licopenul neutralizeaza efectele negative ale radicalilor liberi”, subliniaza Dr. Luigi Gratton.
Smochinele “sunt o sursa naturala de minerale, dintre care cele mai importante sunt fierul, potasiul, fosforul, calciul, magneziul, cuprul si sulful. Doza de potasiu (element de baza pentru sanatatea inimii si pentru controlul hipertensiunii arteriale) depaseste 400 mg in smochinele uscate”, mentioneaza Dr. Luigi Gratton.
Ciupercile pot parea banale, dar sunt super-alimente: contin zero grasime, zero zahar si zero sare si sunt o sursa valoroasa de fibre si vitamine B – vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic). ”Ciupercile contin si minerale esentiale, dintre care potasiu, cupru, fier si fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume”, subliniaza Dr. Luigi Gratton.
Rodiile nu au un conţinut foarte bogat in vitamina C, din contra, acesta este chiar mai mic decât al citricelor, dar suficient pentru a asigura cel putin jumatate din necesarul zilnic al acestei vitamine pentru un adult. “Consumul regulat al acestor fructe asigura o rezistenta sporita a organismului la infectii. Sucul de rodii cu continut crescut in polifenoli reduce riscul de accidente cardiovasculare. Consumul de rodii scade tensiunea arteriala, are un efect antiinflamator si scade riscul aparitiei aterosclerozei”, subliniaza Dr. Luigi Gratton.
Castravetii contin potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, provitamina A. “Datorita acestui continut atat de variat in vitamine si nutrienti, castravetii ajuta la o buna circulatie sanguina, sunt indicati impotriva imbatranirii celulelor, curata organismul si reduc tensiunea”, completeaza Dr. Luigi Gratton.
Merele constituie cea mai importanta sursa de pectina, o fibra naturala care are multe efecte benefice asupra sanatatii. Merele scad nivelul colesterolului, previn cancerul de plamani si afectiunile cardiace, protejeaza organismul de virusul gripei. De asemenea, merele regleaza glicemia (fiind indicat diabeticilor), are proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si contin o cantitate importanta de antioxidanti care ajuta la detoxifierea organismului si intarirea imunitatii.

Despre Luigi Gratton. Dr. Luigi Gratton este absolvent al Universitatii California, Los Angeles, avand diploma de studii stiintifice si masterat in sanatate publica. El a obtinut diploma de medic la Scoala Medicala Mount Sinai din cadrul Universitatii New York. Dr. Luigi Gratton lucreaza ca specialist in medicina de familie si ca medic specialist in Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA). A absolvit un stagiu de cercetare in nutritie clinica in cadrul David Geffen School of Medicine – UCLA si a fost dinstins cu Diploma Consiliului American al Practicienilor din Medicina de familie si a Consiliului American al Medicilor Nutritionisti. In 2008 a lansat cartea „Keep It Simple: Diet and Exercise”, care cuprinde sapte principii simple pentru a avea o viata sanatoasa si activa. In acelasi timp, Dr. Luigi Gratton este responsabil cu nutritia si alimentatia echipei de fotbal L.A. Galaxy, la care joaca si David Beckham.
Despre Herbalife Ltd. Compania Herbalife Ltd., unul dintre cei mai importanti producatori si distribuitori de produse nutritive din lume, ofera posibilitatea unui loc de munca independent si suportul pentru o viata echilibrata, prin produse bazate pe cercetari stiintifice, eficiente pentru vitalitatea organismului, o buna stare fizica, psihica si sociala, un aspect exterior ingrijit si un corp frumos.
Herbalife Ltd. are peste 30 de ani de existenta pe piata internationala, produsele companiei fiind distribuite in 75 de tari, printre care se afla si Romania, prin intermediul a 2 milioane de distribuitori independenti. In acelasi timp, Herbalife Ltd. se implica in sustinerea competitiilor sportive, precum si in programe sociale, prin Fundatia Herbalife Family si programul Casa Herbalife.
Despre Herbalife Romania. Reprezentanta Herbalife din Romania a fost infiintata in august 2009, insa produsele Herbalife sunt prezente pe piata romaneasca de peste 15 ani, datorita retelei de distribuitori independenti care, in prezent, numara peste 6 000 de distribuitori. www.herbalife.ro

Persoana de contact:
Anca Iordache, Senior PR Consultant
Mobil: 0744 373 521, Mail: anca.iordache@classicbrands.ro

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.