UNICEF şi Primăria Stănişeşti sprijină 30 de copii proveniţi din familii defavorizate

30 de copii proveniţi din familiile sărace din comuna băcăuană Stănişeşti vor beneficia, din data de 1 august, de educaţie non-formală şi sprijin pentru orientarea în viaţă. În urma proiectului „Nu spulberaţi visele copiilor“, sprijinit financiar de UNICEF şi Primăria Stănişeşti, în valoare de 11 mii de lei, la Centrul de Cultură „George Apostu“ se vor face cursuri de prevenire a comportamentelor delicvente, violenţă în familie, instruiri pe teme de igienă dar şi consiliere şi orientare şcolară şi profesională.

Pe parcursul următoarelor patru luni copiii din cele mai sărace familii din comună vor beneficia de excursii tematice, care să-i ajute să relaţioneze mai bine. In urmatoarea luna copii vor participa la cursurile şcolii de vară. La ore vor participa profesori, poliţiştii din comună, preotul dar şi primarul Bogdan Popa. „Şcoala de vară destinată copiilor defavorizaţi susţine activităţi educative, cluburi tematice şi jocuri prin care vacanţa lor să devină mai frumoasă. Ei vor avea parte de jocuri interactive, de relaţionare, de cunoaştere, concursuri, respectiv de formarea unor abilităţi şi competenţe. Totodată, cursurile incluse în proiect vor fi susţinute de preotul Parohiei Stănişeşti, Constantin Bondalici, de profesori care predau în comună, de poliţistul de la postul local sau de reprezentantul FSC, cu care noi avem o colaborare deosebită“, a precizat Alina Lucanu, coordonatorul proiectului.

Formatorii de cursuri nu vor fi remuneraţi, iar toţi banii din proiect vor ajunge direct la beneficiari. În ultimile zile au fost făcute achiziţiile de hârtie, carton, creioane, imprimantă, pixuri, carioci, ş.a. Rezultatele proiectului vor fi incluse, la final, în 100 de broşuri, pliante şi mape care să ajungă atât la părinţii copiiilor dar şi la autorităţile în domeniu. „Proiectul care se desfăşoară în comuna noastră reprezintă un pas înainte făcut pentru integrarea copiilor din familiile sărace. Noi susţinem cu burse elevii din localitate, pentru a putea face liceul în oraş, pentru a-i ajuta să facă primii ani în viaţă. Dar este nevoie de mult mai multe măsuri pentru a preveni abandonul şcolar, violenţa în familie şi degradarea umană, mai ales dacă vorbim de familiile sărace şi numeroase din comună“, a precizat Bogdan Popa, primarul comunei Stănişeşti.

Copiii din Stănişeşti sunt în pericol

Comuna băcăuană Stănişeşti are familii numeroase, în ciuda gradului accentuat de sărăcie. 330 de copii provin din 67 de familii, cu probleme financiare severe. Totodată, 88 de copii provin din familii monoparentale iar 33 de copii au ambii părinţi plecaţi în străinătate.
Autorităţile estimează că 10% din copii din comună au renunţat la şcoală încă de la clasele primare. Numai în ultimul an în localitate au fost întâmpinate două cazuri de violenţă asupra copiilor, unul de abuz fizic iar celălalt de neglijare. Ambele au fost soluţionate de DGASPC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.