Semne Particulare: Grupul de cogenerare de la CET Bacau nu aduce niciun beneficiu bacauanilor

O investitie de 10 milioane de euro, construita pe parcursul a trei ani se dovedeste aproape inutila. Grupul de cogenerare de la CET, a fost pus in functiune cu noua luni de intarziere si nu va aduce niciun beneficiu in buzunarele bacauanilor.

Desi anul trecut Guvernul a scutit CET-ul de toate datoriile, la sfarsitul anului CET Bacau a inregistrat pierderi totale de peste 200 de miliarde de lei vechi. Pierderea uriasa este tinuta departe de ochii si urechile consilierilor locali pentru ca ar fi prea multe explicatii de dat privind acumularea acestora.

Grupul de cogenerare de la CET Bacau, o investitie de aproape 10 milioane de euro a fost pus in functiune. Instalatia produce energie electrica in principal (14 MW/h, vanduta sistemului national de energie) si ca reziduu, rezultat in urma procesului de racire, deci cu valoare de productie zero, apa calda. Ca sa nu fie aruncata, aceasta va fi livrata, prin retelele de distributie, catre dusurile bacauanilor. Cam la asta se reduce sumar investitia de la CET. In mod normal, cum pentru producerea apei calde nu se cheltuie niciun leu, aceasta ar trebui facturata bacauanilor cu sume infime, sau macar sa se simta o scadere fata de valoarea actuala a facturilor. Nu va fi insa asa.

„Nu se poate vorbi, sub nicio forma de scaderea facturilor. Nu avem cum, pentru ca avem pierderi de acoperit. Din totalul pierderilor pe care le avem pe societate, noi vom reduce vreo 30 de miliarde de lei”, a spus Vasile Dragusanu, directorul CET Bacau.

Noua luni de intarziere, nicio penalizare

Grupul de cogenerare al CET Bacau a fost pus in functiune zilele trecute, cu aproape noua luni de intarziere. Nici conducerea CET, nici Consiliul Local nu au aplicat clauzele contractuale, care prevedeau plata unor penalitati, sau executarea unei scrisori de garantie, in valoare de 500.000 de euro, in cazul in care nu s-ar fi indeplinit contractul.

„Nu aveam cum sa calculam penalitati pentru ca nu am avut cum sa calculam prejudiciul care sa fie recunoscut si de executant. Nicio expertiza nu ne-ar fi putut spune cam care ar fi fost valoarea agentului termic livrat catre populatie, si mai ales n-ar fi putut demonstra ca noi chiar am fi avut unde sa livram apa calda rezultata din procesul de productie a energiei electrice. Vara da, pentru ca livram apa calda catre populatie, dar iarna, energia termica este asigurata de sistemele care existau si pana acum”, s-a justificat Marius Stanila, director de marketing la CET Bacau..

Si atunci de ce a mai fost necesara o investitie de 10 milioane de euro?

El nu a putut lamuri foarte bine nici problema neexecutarii scrisorii de garantie. „N-am putut sa o executam pentru ca a expirat in septembrie. Si tine tot de efectuarea unei expertize care s-ar fi intins peste termenul de valabilitate a scrisorii de garantie. In plus, ar fi trebuit sa executam ca suma, doar 3% din valoarea lucrarilor neexecutate, ori ei facusera deja totul”, a mai spus Stanila.

Patru luni, pe dreapta, pentru o teava

O investitie de 10 milioane de euro nu a produs nimic timp de patru luni pentru ca o teava speciala pentru evacuarea gazelor sub presiune mare fusese montata de sudori fara licenta. „Toata treaba asta a durat pana zilele trecute cand am obtinut aprobarea finala si am dat drumul grupului de cogenerare”, a facut publica Marius Stanila o situatie aberanta. El nu a stiut cine se face vinovat de situatie si a invocat necunoasterea prevederilor legale in materie, ignorand faptul ca necunoasterea legii nu absolva pe nimeni de vina.

Pierderi ametitoare nestiute de consilierii locali

CET Bacau a acumulat in 2007 cele mai mari pierderi totale de la infiintarea sa, in urma cu cinci ani. Societatea a fost preluata in 2002 cu pierderi de la Termoelectrica, de aproape 130 de miliarde de lei. La finele lui 2004, pierderile se diminuasera la 30 de miliarde de lei. In 2005, in mandatul lui Romeo Stavarache, pierderile au crescut la aproape 80 de miliarde de lei, iar in 2006 au atins nivelul de 170 de miliarde de lei vechi. Anul trecut, Guvernul a scutit Termoelectrica, deci si CET-ul din Bacau preluat de Consiliul Local Bacau in 2002, de toate datoriile. Practic, societatea nu mai avea in carca niciun leu, datorii istorice. Cu toate acestea, la sfarsitul anului trecut, CET Bacau a inregistrat pierderi totale de peste 200 de miliarde de lei vechi. Pierderea uriasa este tinuta departe de ochii si urechile consilierilor locali pentru ca ar fi prea multe explicatii de dat privind acumularea acestora.

De Mirela Romanet
Sursa: Semne Particulare


Stema Bacau

One thought on “Semne Particulare: Grupul de cogenerare de la CET Bacau nu aduce niciun beneficiu bacauanilor

  • sâmbătă, 22-03-08 la 15:08
    Permalink

    Ce nu iteleg eu ?Principalul scop al CET-lui este productia de energie electrica,el isi permite sa vinda un sub produs la pret de lux,mai scump decit energia electrica.Acest aspirator de bani publici va mai exista cit vor mai fi subventii.Singura solutie,OPRIREA subventiilor,FALIMENTUL,si nu in ultimul rind trimiterea in judecata a factorilor responsabili,confiscarea averilor,condamnarea lor

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.