Sascut, sat european de tineret în 2019 alături de Copalnic-Mănăștur, Izvoarele și Sînpaul

Patru sate din România vor purta în 2019 titlul de Sat European de Tineret într-un proiect pilot – “National Youth Village – Romania” inițiat de Asociatia Pentru Dezvoltare Activa ADA din Bacău și Curba de Cultură, Asociatia DEIS, Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile.

*European Youth Village* este un proiect ce vine cu o viziune nouă, urmărind să contribuie la dezvoltarea sectorului tineret în mediul rural din România, având la bază experiența organizațiilor partenere de a desfășura activități cu tinerii din mediul rural și comunități multietnice. Desigur, nu suntem singuri în acest demers, avem sprijinul autorităților locale și instituțiilor de învățământ din cele 4 comune: #Copalnic2019, #Izvoarele2019, #Sascut2019, #Sînpaul2019, și ne dorim ca pe parcurs să ni se alăture noi parteneri și colaboratori care pot, vor și sunt motivați să contribuie prin experiențele și expertiza lor în dezvoltarea acestei inițiative. Proiectul este finanțat prin programul Uniunii Europene, Erasmus+RO, Acțiune cheie 3 – Dialog Structurat.

După câteva luni de organizare comunitară, mobilizare locală a tinerilor și dezvoltarea unor rețele de comunicare la nivel local, timp în care tinerii din patru comune și-au pus singuri satul la cale proiectând activități pe care ei și le doresc pentru anul în care satul lor va prelua titlul de Sat European de Tineret, a venit momentul să celebrăm împreună implicarea lor și curajul de a mișca lucrurile prin forțele proprii. De Ziua Internațională a Voluntariatului, pe 5 decembrie 2018, ne dorim să împărtășim experiența lansării programului European Youth Village și momentul în care reprezentanții tinerilor și ai autorităților locale din Copalnic-Mănăștur, Izvoarele, Sascut și Sînpaul vor prelua oficial titlul de Sat European de Tineret.

Și pentru că tinerii din rural au nevoie de susținere pentru a deveni mai activi și mai vizibili, te așteptăm #cudrag la activitățile pe care le organizăm în fiecare comună.

#Sascut2019 – Un sat pentru tineri este sloganul sub umbrela căruia se vor desfășura în perioada 5 decembrie 2018 – 4 decembrie 2019 activitățile planificate în cadrul programului pilot și prin care vom contribui la creșterea sectorului de tineret în comuna Sascut din Județul Bacău.

Activitățile care vor marca lansarea programului #Sascut2019 – SAT EUROPEAN DE TINERET se vor desfășura după următorul program:

În intervalul orar 10:00-13:00, vom sărbători împreună voluntariatul și educația nonformală în cadrul Liceului Tehnologic ”Jacques M. Elias” din Sascut prin diverse workshopuri și activități educaționale facilitate către voluntarii Asociației pentru Dezvoltare Activă și alte organizații din județul Bacău.

În intervalul orar 13:00 – 14:00, tinerii din grupul de inițiativă #Sascut2019 vă așteaptă în centrul comunei să dezbatem ”în stradă” modul în care programul ”Satul European de Tineret” va aduce o schimbare în comuna Sascut și va contribui la dezvoltarea sectorului de tineret în mediul rural.

De la ora 14:00, la Salon Lux, vor avea loc:
– ceremonia de înmânare a titlului de Sat European de Tineret;
– momente artistice, susținute de către tineri din județul Bacău;
– ceremonia de acordare a Premiilor Tinerilor din Sascut;
– discuții și dezbateri privind importanța susținerii tinerilor din mediul rural.

Evenimentul este organizat de către Asociația pentru Dezvoltare Activă, Liceul Tehnologic ”Jacques M. Elias” din Sascut și Primăria Comunei Sascut, în parteneriat cu alte organizații, instituții și grupuri de inițiativă din județul Bacău.

European Youth Village este un program pilot ce urmărește facilitarea cadrului necesar consolidării politicilor publice de tineret în mediul rural, la nivel național și internațional, prin dezvoltarea unui program pilot care să contribuie la activarea tinerilor și autorităților publice din aceste comunități. Prin implementarea acestui program ne propunem să dezvoltăm bune practici în domeniul tineretului și să oferim un model pozitiv de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, un model ce va putea fi multiplicat la nivel județean, național și european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.