Sarbatoare in cartierul Bistrita Lac

Prima sarbatoare importanta din postul Invieri Domnului va fi si un prilej de bucurie duhovniceasca pentru crestinii ortodocsi din cartierul Bistrita Lac. Aceasta intrucit aici se pastreaza una dintre cele mai vechi lacasuri de rugaciune din Bacau, biserica “Buna Vestire” din str. Florilor.

Aceasta biserica a fost zidita initial de spatareasa Soltana Sandu Sturza in anul 1820. Lacasul care a existat pina de curind a fost construit in 1879 in locul altuia vechi, care era mic, in forma unei case, cu peretii de caramida, plafonul de lemn si acoperita cu sindrila, iar deasupra, in partea dinspre apus, avea un turn de lemn, unde erau asezate clopotele. Constructia s-a terminat in 1882, cind a fost sfintita.

Actualmente, biserica a fost renovata si repictata, sub coordonarea preotului paroh Valeriu Moise si Popica Ioan.

In mod minunat, biserica “Buna Vestire” a supravietuit ofensivei de distrugere a lacasurilor de cult din perioada comunista oferind locuitorilor din zona Bistrita Lac o mica oaza de reflectie si spiritualitate ortodoxa.

Din studiile aparute inainte de 1948, biserica din strada Florilor, avea drept de proprietate asupra a doua imobile din strada Vasile Alecsandri, si un rind de case amplasate tot pe strada Florilor. Din nefericire, cu exceptia monografiilor despre Bacau, si a uneia inchinata bisericii, practic singurele carti aparute inainte de instaurarea regimului comunist, nu mai exista nici un document prin care acest locas de cult ortodox sa poate primi inapoi ceea ce detinea inainte de 1948.

Cu toate acestea, datorita preotilor care si-au dedicate viata lui Dumnezeu slujind in biserica “Bunei-Vestiri” din Bacau, cei care pasesc dincolo de pridovor au ocazia de a vedea numeroase icoane bine conservate in care se regaseste momentul sacru ce a dat si hramul sfintului lacas, alaturi de carti de cult si de invatatura crestineasca datind din vremea ctitorilor bisericii.

Practic, istoria bisericii “Bunei Vestiri” merge mina in mina cu cea a orasului Bacau asa cum apare el inca din veacul al XIX-lea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.