Povestea unei tinere din Bacău care studiază în Marea Britanie

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți tineri din România caută informații despre cum e să studiezi în străinătate și care sunt programele pe care le oferă universitățile internaționale. Anca Rujan, o tânără din Bacău, este unul din aceste exemple, doar că eforturile ei nu s-au oprit la căutare, ci au continuat până când statutul ei a devenit acela de student internațional.

Informații și noutăți despre programele acestor universități pot afla tinerii români la RIUF, cel mai mare târg internațional de universități , organizat la Iași pe 20 martie.

Anca, fostă elevă a Colegiului Național „Gheorghe Vrînceanu” din Bacău, este momentan studentă la UCL, universitate cu prestigiu din Marea Britanie, aflată în top 5 universități de renume din lume. Cum e să fii student la UCL, care sunt oportunitățile de dezvoltare și cum poate un tânăr român să facă acest pas, aflăm de la Anca într-un scurt interviu.

Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?
Sunt mult mai multe oportunităţi. Şi, de când sunt aici, vorbind şi cu alţi foşti colegi care studiază în ţară, mi-am dat seama că în străinătate este cu totul altă mentalitate, cel puţin la UCL: intrarea este pe forţele proprii, prezenţa este obligatorie, cursurile sunt foarte variate dar toate sunt în avantajul studentului.

Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să ai 19 ani și să fii la aproximativ 2000 km distanță de casă?
Dorul nu mai e ca pe vremuri: avem Skype, Facebook, telefoane. Şi, chiar dacă uneori îmi este greu, aceasta e şi ideea. Facultatea trebuie să ne ajute şi să ne maturizăm în viaţă de zi cu zi, nu să fim mereu protejaţi sau ajutaţi de mama.

Cum e sistemul de învățământ din Marea Britanie?
Cum spuneam, prezenţa e prezenţă, termenul limită e termen limită, cursul e curs. Nu divagăm de la subiectul cursului doar că să mai treacă câteva minute. În plus, relaţia profesor-student e de colaborare, nu de prietenie sau de subordonare.

Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?  
Răspunsul e în întrebare: pentru că e o oportunitate. Pentru că nu e pierdere de vreme sau de tinereţe, ci e o ocazie care îţi oferă șansa să faci ce îţi place şi, după câţiva ani, să câştigi bani din asta.

Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?
Învaţă ca să poţi intra la o facultate bună în străinătate.
Învaţă ca să te obişnuieşti cu ritmul şi să poţi face faţă dacă eşti acceptat.
Învaţă că să creşti în ochii tăi şi în cei ai celor din jur. Nimic nu se compară cu mândria că ai ştiut să răspunzi la o întrebare la care nu a ştiut să răspundă un student de la master.

Cum pot afla tinerii din Bacău mai multe informații despre viața de student internațional?

RIUF – Romanian International University Fair, singurul târg de universități din zona Moldovei, va avea loc pe 20 martie la Congres Hall-Palas din Iași.
Te poți întâlni cu consilierii EDMUNDO la RIUF, cel mai mare târg de universități internaționale din Europa de Sud-Est. Aici poți afla informații personalizate despre studiul în străinătate, poți participa la workshop-uri și seminarii. În plus, doar la RIUF Iași poți să te întâlnești și cu universitățile recunoscute din Iași sau poți să afli cum e să fii student la Oxford chiar de la o fostă elevă ieșeancă. Cei interesați de participarea la târg se pot înregistra înainte pe site-ul www.riuf.ro, pentru a maximiza beneficiile obținute din participarea la târg.

Educativa este un grup de companii private și organizații non-guvernamentale ce dezvoltă și promovează împreună proiecte și servicii ce oferă tinerilor români oportunități de dezvoltare personală și profesională. Principalele proiecte marca Educativa: EDMUNDO – serviciul gratuit de consiliere pentru studii în străinătate; Reviro – oferirea a cât mai multe oportunități de carieră interesante și atractive tinerilor români cu experiență academică și/sau profesională în străinătate; RIUF – Romanian International University Fair, cel mai mare târg de universități din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.