Pompele de căldură, o alegere avantajoasă pentru încălzire [P]


Tendința de a alege pompele de căldură în locul sistemelor clasice de încălzire a depășit în ultimii ani așteptările. Se pare că publicul se educă în direcția alternativelor ecologice mai degrabă decât a celor cu impact negativ mai mic sau mai mare asupra mediului înconjurător.

Motivul pentru care pompele de căldură câștigă tot mai mult teren astăzi este și economiile pe care românii le pot realiza la încălzirea pe timp de iarnă, ajungând să fie și de 75% în condițiile în care spațiile dispun și de o izolare adecvată. În orice caz, diferențele oferite în comparație cu alte sisteme de încălzire sunt notabile – atât în ceea ce privește confortul termic, cât și cheltuielile la întreținere.

Principiul după care pompele pot funcționa poate fi diferit de la o locuință la alta. Există varianta de pompă cu funcționare SOL-APA și APA-APA. Practic sistemul utilizează în mod inteligent apele subternate sau energia din sol pentru a încălzi, respectiv pentru a îmbunătăți calitatea vieții utilizatorilor. Să nu uităm de faptul că astfel fiecare își poate aduce contribuția vizavi de protecția mediului înconjurător.

Pompele de căldură și specificații privind funcționarea lor

Pentru a face o alegere potrivită privind tipul de pompă ce se potrivește locuinței, specialiștii în executarea unor astfel de lucrări – Ecodrill – vin cu lămuriri în privința celor două tipuri de pompe. Detalii mai amănunțite se regăsesc și pe pagina lor oficială – Ecodrillforaje.ro.

Pompa APA-APA vizează extragerea apei din pânza freatică având o temperatură cuprinsă între 12 – 14 grade. Recomandat este să existe măcar 2 foraje pentru această lucrare. Unul va îndeplini rolul de extracție, iar celălalt va fi pentru devărsarea apei din pompă. Potrivit specialiștilor Ecodrill, în cazul lucrărilor în care există apă în cantități mari, deversarea poate fi problematică. Iată de ce e optim ca fiecare să aibă în vedere sfatul experților și anume de a realiza foraje de adâncime mică pentru a rezolva astfel de situații. Va fi necesar un debit constant pe toată durata anului.

În cazul pompei de căldură SOL-APA, colectarea căldurii se realizează prin captarea energiei din sol, fiind o soluție fiabilă. În acest sens vor fi necesare mai multe foraje, numărul fiind stabilit prin raportare la necesarul de căldură, deci în funcție de locuință, de suprafață. Trebuie să existe cel puțin 10 ml între acestea.

Agentul termic recirculat va trece printr-un colector, confecționat din polietilenă, pompat din sol spre țevi până la schimbătorul de căldură.

Un alt motiv pentru care există această reorientare a românilor spre pompele de căldură, mai accentuat se pare decât în cazul sistemelor clasice, se referă la capacitatea sistemului de a răci locuințele în sezonul cald. Este perioada în care procesul este invers, adică extrage căldura din pereți și pardoseală și o transferă în pământ.

Despre operațiunile pas cu pas pe care le presupune o astfel de lucrare, mai multe avantaje și investițiile financiare pe care le presupune pot afla cei interesați contactând echipa Ecodrill. Pe site-ul Ecodrillforaje.ro se regăsesc și alte servicii profesionale prestate de aceștia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.