Piața imobiliară: preţurile apartamentelor din Bacău scad în continuare

Pe parcursul celei de-a doua jumătăţi a anului 2012, preţul apartamentelor din Bacău a scăzut cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011, terenurile şi-au continuat scăderea, iar chiriile la spaţiile de birouri au cunoscut o tendinţă asemănătoare. Aşa arată piaţa imobiliară băcăuană în cea de-a doua jumătate a celui de-al cincilea an de criză, 2012.

Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Bacău s-a situat în al doilea semestru al anului 2012 la o medie de circa 674 de euro pe metrul pătrat, cu 1,3% în scădere faţă de anul anterior şi cu aproximativ 37% faţă de perioada de început a crizei – relevă datele companiei de consultanţă şi evaluare DARIAN.

Pentru al cincilea an consecutiv, compania Darian DRS SA, cel mai important jucător independent de pe piața de evaluări din România, prima companie din tara acreditata RICS la nivel corporativ, lanseaza studiul „Analiza pietei imobiliare” alaturi de “Indicele Imobiliar Darian”. Studiul cuprinde cele mai mari 27 de oraşe din Romania, analizând evoluţia pieţei pe fiecare sector al pietei imobiliare, fiind singura analiza exhaustiva de acest fel la nivel national, care ia in considerare prețurile de tranzacționare.

În zona ultracentrală a Bacăului, apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 27.500 şi 44.500 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Mărăşeşti-Piata Sud, preţurile au fost cuprinse între 20.000 şi 35.000 de euro.

“Cum programul care a susţinut industria imobiliară în ultimii ani este practic finalizat, iar planurile guvernamentale prevăd un nou proiect , s-ar putea să asistăm la o scădere mai accentuată a preţurilor apartamentelor vechi şi o menţinere sau chiar o creştere uşoară a celor noi, în special a celor bine dimensionate şi amplasate în zone cu infrastructură bună”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare DARIAN.

Comparativ, la nivel naţional, în semestrul 2 din 2012, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, a fost de aproximativ 696 euro/mp, în scădere cu aproximativ 40% față de perioada de început a crizei și cu aproximativ 2,5% mai mici comparativ cu aceeași perioadă din 2011. Cele mai scumpe apartamente rămân în continuare în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în al doilea semestru din 2012 de 961 euro/mp.

Preţurile terenurilor din Bacău au scăzut, în medie, cu circa 6% în cel de-al doilea semestru din 2012 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011, şi cu 67% dacă ne raportăm la anul 2008, perioada de început a crizei.

Raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de biroul DARIAN din Bacău relevă faptul că preţurile de închiriere ale spaţiilor de birouri se înscriu pe acelaşi trend descrescător în cel de-al doilea semestru din 2012 faţă de anul 2011. Chiria medie pentru spaţiile de birouri de clasa A (în clădiri nou construite, cu finisaje moderne) s-a situat în intervalul 7 – 10 euro m.p./lună, cunoscând o uşoară scădere faţă de 8 – 12 euro cât era în cel de-al doilea semestru din 2011.

”Chiar dacă proiectele de birouri finalizate sunt puţine, preţul chiriilor se află pe o pantă uşor descrescătoare, majoritatea chiriaşilor cautând să-şi renegocieze chiriile”, spune Alexandru Mazilu, expertul evaluator DARIAN pentru piața băcăuană.


Compania Darian, cu birouri în 20 de oraşe din ţară, este cea mai veche firmă cu capital integral românesc care activează în sfera consultanţei pentru evaluare, ajungând în 2012 la o cifră de afaceri de 13,7 milioane de lei, nivel cu 8% mai ridicat față de 2011. Semestrial, compania realizează o analiză privind evoluţia pieţei imobiliare din România, pe baza acestui studiu, elaborând și indicele imobiliar Darian.
Sediul din Bacău: str Energiei, nr.32, tel: 0234517000, 0744538536

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.