Implicarea cetăţenilor în procesul decizional. Codul bunelor maniere în administraţia publică

Administratia publica are de indeplinit opt norme emise de Natiunile Unite, deciziile luate in interiorul institutiilor fiind raportate ulterior.

Administratia publica, organismul care dirijeaza atat activitatea cetateanului, cat si raportul dintre cetatean si stat, este un pion foarte important pe masa de joc a societatii. Printre responsabilitatile administratiei publice se numara asigurarea transparentei activitatii desfasurate, precum si implicarea cetateanului in procesul decizional la nivel de comunitate.

ONG-urile cheama cetatenii la voluntariat

Pentru a le reprezenta interesele in fata institutiilor publice, in sprijinul cetatenilor au venit ONG-uri cu proiecte de responsabilitate sociala, menite sa faca lumina in activitatile administrative orchestrate de stat si sa ghideze cetateanul in rezolvarea celor mai stridente probleme din societate.

Asociatia Pro Democratia, unul din promotorii acestui gen de actiune, a reusit, incepand din anii 90, sa contribuie la implicarea societatii civice in problemele instrumentate de stat, printre activitati numarandu-se si monitorizarea campaniilor electorale si alegerilor, angrenand un numar de 1.500-2.000 de cetateni pentru fiecare campanile.

Referendumul – mingea la fileul cetateanului

Legea 195/2001 este cadrul legislativ care are la baza actiunea voluntariatului, una din valentele acesteia incluzand si Referendumul, actiune prin care cetatenii isi pot exprima opinia cu privire la o anumita problema a societatii sau in alegerea forumurilor de conducere. Desi este o actiune benefica si care poate aduce lumina de multe ori in problematicile comunitatii, el foloseste multe resurse, atat de timp cat si umane, si necesita o anumita coordonare a acestora.

Administratia publica, cu un corp greoi, asemeni unui animal preistoric, paseste greu spre alinierea la tehnologie si integrarea in noile metode de comunicare. Unghiul de deschidere catre consultarea cetateanului in problemele societatii nu este unul ridicat, ci mai degraba ascetic.

Autoritatile locale par usor discriminate de lipsa de fonduri si resurse, care ar fi imperativ de alocat in contextul productivitatii, autoritatile centrale fiind nepasatoare la strigatele de ajutor venite din teritoriu. Cum un mecanism nu poate functiona la parametri normali fara eficienta tuturor rotitelor, la fel se intampla si in cadrul institutiilor de stat, care, prin descentralizare, par sa-si fi pierdut orientarea.

Fondul de rezerva – colacul de salvare al alesilor

“Daca doriti sa analizati, din perspectiva cetateanului curios, unde se duc banii din Fondul de Rezerva, luati teancul de ordonante de urgenta si, cu rabdare, puteti sa faceti descoperiri mari”, precizeaza Septimius Parvu, director adjunct Pro Democratia. Pentru lamurire, Fondul de Rezerva este acel compartiment din bugetul de stat unde sunt pastrati banii pentru situatiile de calamitate.

Cum fenomene ale naturii de acest gen sunt, totusi, mai rare in Romania, conducerea statului isi permite sa cheltuie discretionar aceste fonduri, rugandu-se la Dumnezeu sa-i fereasca de vreun cutremur sau inundatie.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Georgiana stefanescu, alaturi de invitatul sau, Septimius Parvu, ofera informatii interesante legate de implicarea cetateanului in procesul decizional.

Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Avocat TV

Informare juridica pe intelesul tuturor: Avocat TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.