Implementarea noilor Coduri

Oamenii legii au parte de o mare provocare: descifrarea si invatarea noilor Coduri. Reformarea codurilor fundamentale da mari batai de cap practicienilor din sfera legala, acestia fiind nevoiti sa piarda multe nopti de studiu pentru a descifra si aplica noile legi.Parlamentul Romaniei a fost foarte harnic in 2011, cel putin la initiativele de schimbare a principalelor Coduri. Intrarea in vigoare a celor patru coduri va avea un impact direct atat asupra cetatenilor, cat si asupra profesionistilor din domeniul legal, care vor trebui sa studieze cu aceeasi intensitate cu care obisnuiau in anii studentiei.

Supararea avocatilor…

Daca la capitolul “Cod Penal”, legiuitorul roman a pus punctul pe i si a adus modificari de bun augur, in ceea ce priveste Codul Civil si de Procedura Civila lucrurile sunt un pic mai complicate.

Problema deja identificata si semnalata de majoritatea practicienilor din sfera legala tine de lipsa de informatie cu privire la noile prevederi si de necunoscuta din ecuatia codurilor. Profesionistii legali se simt oarecum ofensati de faptul ca nu au fost suficient implicati in procesul decizional, nici macar consultati sau intrebati daca aplicarea modificarilor este fezabila si daca mediul juridic este pregatit pentru a face fata schimbarilor preconizate.

De mentionat este faptul ca, desi prevederile noului Cod Civil isi au aplicabilitatea si, mai ales, efectul abia de acum inainte, dat fiind faptul ca doar situatiile juridice nascute ulterior intrarii sale in vigoare pot miza pe ajutorul acestuia, dispozitiile procedurii civile sunt vizibile imediat, fara sa stea in expectativa. Privind retrospectiv, avocatii si judecatorii s-au mai intalnit cu acest gen de situatie prin 1938, in timpul domniei lui Carol al II-lea si, mai aproape de prezent, in anul 2004, atunci cand Codul Penal propus nu a intrat in vigoare.

Cu burta pe carte

Cert este ca, odata cu intrarea in scena legala a acestor prevederi, corpul de profesionisti din domeniul juridic este supus unui intens program de training menit sa elucideze continutul noilor prevederi. Sunt necesare o serie de dezbateri si o implicare reala a statului prin organele sale competente (Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii sau Institutul National al Magistraturii), precum si cooperarea cu Barourile sau cu diferite institutii care ofera consiliere si perfectionare.

Imixtiunea acestor doua ramuri in procesul de reforma este deosebit de importanta, atat pentru a-i ajuta pe practicienii din mediul legal sa se familiarizeze cu noile reguli, pentru a eficientiza sistemul juridic si pentru a ajuta, in final, societatea.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Aici, avocat Georgiana Stefanescu, alaturi de invitata sa, avocat Cristiana Uzuna, discuta pe larg despre implementarea noilor Coduri.

Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Avocat TV

Informare juridica pe intelesul tuturor: Avocat TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.