După 40 de ani, din nou o expoziţie personală în țară

Galeriile Karo vă invită vineri, 20 aprilie 2018, începând cu ora 17, la vernisajul expoziţiei personale Matei Lăzărescu. Sunt prezentate lucrări de pictură, desen, fotografie şi siluetă. Evenimentul va mai cuprinde un recital de pian organizat de Centrul Educational Mereu Tânăr Bacau, vor interpreta elevi ai Colegiului Naţional de Artă George Apostu Bacau.

Între timp, depărtarea, exilul în Franța la sfârșitul anilor ˙70, cu perioade lungi de lucru în a doua meserie – restaurarea de picturi murale, ca independent – au clădit viaţa și ființa altfel, din întâmplări alăturate și adăugate, au săpat făgașuri în gânduri, au umplut mintea şi inima de simțăminte, ca nişte ape.

Prins în cercul acesta de lucru, cufundat în realitate pe șantiere, în rapoarte și contabilitate acasă, o nouă pasiune a apărut: înțelegerea policromiei arhitecturii medievale și, legate de ea, cercetările de stratigrafie, urmate de studii și publicații, de restaurări si reconstituiri de decor în catedrale, biserici, castele.

Restrânsă multă vreme numai la crâmpeie din acei ani, pictura – niciodată părăsită – a revenit apoi cu o forță înnoită în miezul existenței.

Reîntâlnirea cu colegii cei mai apropiați din țară, îndemnul domnului Paul Gherasim de a expune și lucra cu gruparea Prolog, au fost ca un nou izvor al menirii.

O altă întâlnire, îndelung visată, cu scrierile întemeietoare ale lumii noastre, în latină și greacă, astâmpără acum, târziu, setea de cunoaștere a începuturilor.

Șiruri de fapte curg paralel în timp, se întrepătrund în spațiu. Desene şi note în caiete jurnal, picturi când viața o permite, ca un dar al convorbirii cu natura, cu cei apropiați, cu sine însuși. Fotografia, filmul – și ele pagini de jurnal, picturi fără pensulă.

Gesturile care fac să se păstreze urmele vechi de mistrie și de pictură pe tencuieli și piatră, desenul pe hârtie al straturilor colorate privite sub microscop, căutarea culorilor pe cheile de boltă, pe arce, fotografia și pictura umbrelor de arbori, silueta fântânii de la Gura Humorului, purtată mereu în amintire în peregrinări. Decalcul cu cărbune al unei fațade de piatră într-un sat, al unui pod la Veneția.

Și pictate, fotografiate, filmate : izvorul, pârâul, torentul, jăratecul și focul, pămîntul și cerul – toate se continuă, se răsucesc într-un fuior în care, răspunzându-și unele altora, se torc iar cuvintele începând de la Homer, Heraclit…

Matei Lăzărescu, aprilie 2018

foto- Matei Lazarescu- Rasca 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.