Nunta în post: cum se poate da o dezlegare


„E compatibila distractia nuntii cu natura postului? Ideea de sobrietate, grija pentru suflet, pentru meditatie, rugaciune si descoperire launtrica nu e compatibila cu petrecerea de la nunti. Orice crestin, in perioada de post, renunta la distractii indiferent de natura lor”, a afirmat preotul doctor Nicolae Hurjui, parohul catedralei „Inaltarea Domnului” din Bacau.

In ceea ce priveste afirmatiile unora, cum ca Postul Craciunului este un post al fericirii, deci sunt permise si distractiile, preotul Hurjui a explicat direct. „Orice post este unul al fericirii, pentru ca a posti nu inseamna a te autoflagela. A posti este insa o fericire duhovniceasca, launtrica”, a precizat parohul de la „Inaltarea Domnului”.

Cine primeste dezlegare în post?

Exista totusi si dezlegari, pe care preotii le dau oamenilor in conditii exceptionale.

„Daca doi tineri vin si spun ca pleaca in Italia, la munca, si se intorc dupa doi-trei ani, eu le pot oficia taina cununiei. Dar le explic mai inainte de ce nu au voie sa faca petrecere in post. Daca ei spun ca nu vor face, le fac cununia. Daca spun nu, si fac invers, e problema lor. Omul se leaga si se dezleaga prin cuvint”, ne-a declarat preotul Ioan Plescau, de la biserica „Sfintul Dimitrie” din Narcisa.

Aceeasi situatie e legata si de botezuri. Chiar daca e post, botezul nu se indica a fi aminat, ca slujba religioasa, ci doar ca masa si petrecere.

„Nu poti lasa un copil nebotezat. Asa cum copilul nu alege cind sa se nasca, ci vine la lumina indiferent daca este sau nu post, la fel si taina botezului. Aceasta se oficiaza in orice moment al anului. Ca si in cazul cununiei problema este de petrecerea care urmeaza. Daca o familie vine cu un prunc nou nascut, care este bolnavior, le facem botezul si le explicam”, a afirmat preotul Plescau.

Oricum, preotii insista ca botezul sa fie cit mai decent si mai simplu. „Un botez crestin nu trebuie neaparat sa fie insotit de chef si distractii. O familie se poate bucura la fel de mult si intr-un cadru restrins, intim, pentru ca de multe ori petrecerile degenereaza in păgânătate”, a explicat preotul Hurjui.Articol din sectiunea: Cultura
Etichete: ,

2 comentarii la “Nunta în post: cum se poate da o dezlegare”

 1. Biserica din cartierul Narcisa, de care ati pomenit e „Sfantul Dimitrie” nu sfantul Nicolae

 2. Am fost sambata la o nunta in post extraordinara.
  O nunta de basm.

  Vremea a fost excelenta. Masa s-a desfasurat pe terasa unui restaurant in cel mai mare parc al capitalei, in vecinatatea lacului Herastrau.
  Cununia religioasa a fost foarte frumoasa. Patru violoncelisti au interpretat Canon in D de Pachelbell de o maniera paradisiaca in timp ce mireasa condusa de fratele ei a fost preluata condusa mai departe si asezata pe scaunul mirilor de cel ce i-a devenit sot.

  Mirii foarte tineri (24-25 de ani) aratau superb.

  Doi prelati au rostit un fel de cuvantari cu continut moralizator-educativ adresate mirilor dar si intregii asistente despre felul in care trebuie privita si inteleasa casatoria (dragoste si respect) dupa ce au citit fiecare din Sfanta Carte Biblia.
  Componenta cvartetului de violoncele s-a schimbat de cateva ori pe parcursul evenimentului, trei baieti lasand locul unor violonceliste la fel minunate ca ei, care au interpretat deopotriva piese clasice si contemporane.

  Patru vocalisti au interpretat extraordinar o piesa religioasa din repertoriul crestin contemporan international. Apoi un solist acompaniat de pian a intonat cu mult talent si simtire sufleteasca un imn religios contemporan.

  Unul dintre prelati, imbracat obisnuit, fara sutana, a oficiat cununia cerandu-le celor doi miri sa rosteasca un fel de juramant solemn privitor la viitoarea lor viata de cuplu, apoi a rostit o rugaciune ceremoniala avand mainile deasupra capetelor celor doi miri ingenunchiati. A invocat astfel prezenta si binecuvatarea lui Dumnezeu asupra lor si a caminului lor astfel intemeiat.
  A fost magnific.

  Sala era decorata discret si cu mult bun gust. Buchete si aranjamente de flori albe si portocalii insoteau vapaia buchetului compact de trandafiri portocalii ai suplei mirese. Mirele cochet cu un costum ivoire si o esarfa portocalie avea un permanent zambet pe fata.

  O miniorga cu fluiere a intonat impreuna cu toata asistenta cateva imne religioase adecvate evenimentului.

Adauga comentariul tau


Va rugam sa comentati doar subiectul articolului. Responsabilitatea juridica pentru comentariu revine in
exclusivitate autorului, acesta isi va asuma eventualele daune in cazul unor actiuni legale.

Despre autor

  Stiri din Bacau: Nunta în post: cum se poate da o dezlegare