Criza economica a afectat semnificativ productia de mobilier din Italia

Roma, Italia. Criza economica din perioada 2010 – 2013 a afectat in special productia de mobilier si imbracaminte si industria tipografica, in timp ce industria alimentara, a bunurilor din piele si productia de masini si utilaje au reusit sa se salveze, reiese dintr-un raport al autoritatilor italiene asupra competitivitatii sectoarelor productive.

In perioada ianuarie – octombrie 2010, precum si in aceeasi perioada a anului 2013, 51 la suta din intreprinderile industriale au inregistrat o crestere a cifrei de afaceri. In comparatie cu pietele tinta, 39 la suta din companii si-au crescut vanzarile pe piata interna, iar 61 la suta dintre ele pe piata straina, se arata in raportul emis de Istat. Printre sectoarele „castigatoare”, apar unele dintre cele tipice modelului italian de specializare, si anume: produsele din piele, industria bauturilor, industria alimentara si fabricarea de masini si echipamente. Printre sectoarele care prezinta cele mai puternice scaderi in vanzari, se evidentiaza industria mobilei, industria textila si nu in ultimul rand, industria lemnului, conform AfaceriLemn.ro.

Intre 2010 si 2013, doar patru sectoare au inregistrat o scadere a vanzarilor externe (productia de mobilier, produsele din lemn, industria textila, industria tipografica) si doar unul (industria alimentara) a realizat o crestere continua a vanzarilor pe piata interna. Aceasta situatia care a avut loc pe parcursul a patru ani a dus la o crestere generala a exporturilor, masurata prin procentul din cifra de afaceri totala realizata la export. Castigurile din vanzarile externe sunt astfel asociate cu schimbari pozitive in veniturile totale, in special pentru intreprinderile care in perioada de inceput a crizei, precum anul 2011, au avut deja o tendinta mare de a exporta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.