C.C.D. Bacău organizează Şcoala Naţională De Vară „TINERII ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI”

C.C.D. BACĂU ORGANIZEAZĂ ŞCOALA NAŢIONALĂ DE VARĂ
„TINERII ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI”
5 – 10 septembrie 2011

„Tinerii în lupta împotriva corupţiei” este conceput ca un proiect multiregional, iniţiat de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, la care vor participa elevi şi profesori din cele opt Centre Regionale de Resurse pentru Educaţia Civică, care funcţionează în cadrul Asociaţiei de Educaţie Civică din România.

Proiectul constă în organizarea la Bacău, în intervalul 5 – 10 septembrie 2011, a unei şcoli de vară pentru tineri, care se integrează în domeniul educaţiei civice nonformale.

Aceasta este finanţată, printr-un grant adjudecat de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, de Departamentul de Stat al S.U.A., prin Ambasada S.U.A. la Bucureşti.

Temele propuse pentru workshopuri, cu participarea unor traineri – experţi, specialişti din cadrul unor instituţii publice, sau private, reprezentanţi ai societăţii civile şi cadre didactice din diferite licee din ţară, vor asigura înţelegerea gravităţii şi dimensiunilor fenomenului corupţiei în ţară şi în lume, precum şi a necesităţii de a se implica activ în lupta împotriva acesteia.

Dintre temele propuse spre prezentare şi dezbatere, evidenţiem: „Moştenirea corupţiei şi preţul acesteia. Moduri eficiente de acţiune civică în demascarea faptelor de corupţie şi prevenirea lor.”, „Reflectarea faptelor de corupţie în mass-media. Rolul ziaristului în demascarea acestora.”, „Corupţia şi anticorupţia în sistemul juridic.”, „Accesul la informaţii publice, vs. secretul de serviciu.”, „Independenţă şi imparţialitate în justiţie. Factorii de presiune şi conflictele de interese.”, „Globalizarea şi corupţia transfrontalieră.”, „Corupţia ca fenomen social. Tipuri de corupţie. Metode de prevenire şi combatere a acesteia.” şi „Corupţia şi drepturile omului.”.

Participanţii, 50 de elevi şi 10 profesori, vor avea deasemenea ocazia să lucreze activ pe ateliere şi să dezbată următoarele subiecte: „Corupţia în şcoală. Căi şi mecanisme de combatere a acesteia.”, „Corupţia politică. Frauda electorală.”, „Zone de vulnerabilitate după integrarea României în UE şi NATO.”, „Organizaţii şi instituţii europene şi internaţionale implicate în lupta împotriva corupţiei (ex. UE, ONU etc).”, „Instituţii româneşti implicate în prevenirea şi combaterea corupţiei.”, „Modele de bună practică. Controlul corupţiei în ţările nordice şi în Singapore, Noua Zeelandă etc.” şi „Curriculum pentru un curs opţional despre corupţie.”.

În urma dezbaterilor aceştia vor posta pe blogul şcolii de vară, special creat, opiniile lor.

Prezenţa acestora la Bacău le va oferi buna ocazie să viziteze o serie de instituţii publice şi totodată obiective turistice.

Activităţile se vor desfăşura în mare parte la Colegiul Tehnic de Comunicaţii „N.V.Karpen” Bacău, care pune la dispoziţie infrastructura necesară.

Proiectul asigură formarea şi dezvoltarea profesională a participanţilor, care vor deveni promotorii luptei împotriva corupţiei în rândul colegilor, părinţilor şi comunităţilor locale din care provin.

Dintre invitaţii de marcă îi amintim pe: Vasilică-Cristi Danileţ, judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Alistar, director executiv al Transparency International România, Laura Ştefan, expert anticorupţie la Societatea Academică Română, Alexandru Cumpănaşu, director executiv al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei (AID) şi prof. Edita Nagy, expert la Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO).

Un moment special va fi asigurat de profesorul Jim Lichtman din Santa-Barbara, S.U.A, specialist în probleme de etică, care va susţine marţi, 6 septembrie 2011, începând cu ora 17.45, la Centrul „American Corner Bacău”, o videoconferinţa cu tema ”Valori şi principii etice versus corupţie”.

Participanţii vor fi încurajaţi să conceapă proiecte şi planuri de acţiune, prin care să determine schimbarea mentalităţii cetăţenilor, privind „normalitatea” corupţiei în România, să reducă starea de resemnare, pasivitate şi fatalism care întreţine acest fenomen şi să producă comportamente civice de participare activă a tinerilor în monitorizarea, demascarea şi sancţionarea cazurilor de corupţie în societate.

Proiectele elevilor participanţi vor fi servi ca modele de acţiune ce vor putea fi popularizate şi multiplicate în alte şcoli din ţară, prin realizarea unui ghid de bune practici, care va fi tipărit ulterior.

Deoarece Centrul Regional de Resurse pentru Educaţia Civică Bacău funcţionează în cadrul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, acesta fiind coordonat de profesor-metodist Lucica Ciupercă, ulterior, instituţia de formare băcăuană va implementa, un program de dezvoltare profesională a cadrelor didactice implicate în educarea civică a elevilor.

„În virtutea parteneriatului dintre C.C.D. Bacău şi Ambasada S.U.A., avem ocazia să promovăm un nou tip de proiect, o şcoală naţională de vară, cu o puternică componentă civică nonformală. Opinăm că participarea elevilor şi profesorilor la şcoala de vară, poate contribui la schimbarea mentalităţii acestora, referitoare la fenomenul corupţiei în societatea românească.”, ne-a informat prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.

Prof. Gabriel STAN, Director C.C.D. Bacău

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.