Cultura

Stiri culturale din Bacau

Scrierea corectă a cuvintelor exprimă nivelul cultural și intelectual al unui om

Scrierea corectă a cuvintelor exprimă nivelul cultural și intelectual al unui om


Prin limba română se poate exprima tot ce se întâmplă spiritual în om. Limba română este bogată și frumoasă, de aceea ar trebui să fie învățată corect de toți românii. Pe site-urile online există foarte multe resurse despre cum este corect să scriem care ajută în verificarea și corectarea ortografiei.

În acest articol vă prezentăm câteva citate din operele scriitorilor români care ilustrează foarte bine scrierea corectă a cuvintelor și în plus ele vă transpun în perioada copilăriei, a cărților de povești.

1.Cuvintele de pe se folosesc cu sensul deasupra și nu trebuie să fie înlocuite prin cuvântul după care are sensul de în urma sau înapoia. Iată un exemplu din romanul Baltagul de M. Sadoveanu: ,,Dintr-o desagă, de pe alt asin, scoteau capul și se uitau la lume trei căței.ˮ Printr-un citat din povestea Punguța cu doi bani de Ion Creangă vă putem exemplifica modul de folosire a cuvântului după: ,,Cocoșul supărat de asta, nu se lăsă, ci se ia după trăsură spunând neîncetat: Cucurigu, boieri mari! Dați punguța cu doi bani!ˮ

2.Cuvintele o dată și odată se pronunță la fel dar nu se scriu asemănător. Vom scrie odată legat când sensul este de odinioară. Cuvintele o dată se scriu dezlegat dacă sensul este de o singură dată. Un exemplu foarte bun apare în Poveștile de Frații Grimm: ,,A fost odată o fetiță zglobie și drăgălașă, pe care o iubea oricine de cum o vedeaˮ. ,,Fram mai salută o dată.ˮ – citat din Fram – ursul polar de Cezar Petrescu.

3.Pentru a arăta pe cineva de genul feminin la singular folosim cuvântul aceea. De asemenea acest cuvânt se utilizează și pentru a arăta ceva îndepărtat dar tot un substantiv de genul feminin la singular. Pentru a arăta pe cineva de genul masculin la plural trebuie folosit cuvântul aceia. Exemplu: ,,Din vremea aceea îmi plac cireșele amare.ˮ ,,Domnul răspunde și nu prea, și începe a se întreba de ce l-or fi iscodind oare orășenii aceia.ˮ – citate din Amintiri de M. Sadoveanu.

4.Întotdeauna cuvintele altă dată se folosesc cu sensul de altă împrejurare, iar cuvântul altădată se scrie astfel atunci când are sensul de odinioară sau cu mult timp înainte. ,,Și altă dată, cei trei vânători cu sulițe, când au încercat să-l înconjoare, au căzut toți sub dinții lui!ˮ – citat din Fram – ursul polar de Cezar Petrescu. ,,Altădată, în cartierul acesta, erau numai case mici și sărăcăcioase.ˮ – citat din Amintiri, povești, povestiri de Ion Creangă.

5.Se folosește cuvântul altfel cu sensul de în alt chip sau diferit, și se scrie alt fel în două cuvinte când înseamnă nu în același fel sau un alt tip, un alt mod. ,,Fluierul îl purta Budulea totdeauna în șerpar; altfel nu l-am văzut…ˮ – citat din Budulea Taichii de I. Slavici. ,,Și nu cumva să faci de alt fel, că te-ai dus de pe fața pământului.ˮ ,,Unii spuneau într-un fel, alții în alt fel și multe se ziceau pe seama fetei împăratului Roș.ˮ – citate din Amintiri, povești, povestiri de I. Creangă.

Sânzienele – o sărbătoare a bucuriei

La fiecare sfârşit de iunie românii aşteaptă cu mare bucurie două sărbători: Sânzienele pe 24 iunie şi Sânpetru pe 29 iunie. Ambele fac parte dintr-un scurt ciclu de renovare rituală a timpului, nu întâmplător aflându-se în preajma solstiţiului de vară, una din cumpenele prin care trece, personificat desigur, anul născut în noaptea Sfântului Vasile. Astăzi, nu se putea altfel, împărtășim câteva cuvinte despre mult aşteptata sărbătoare a Sânzienelor.
(Continuare…)

Săptămâna Rusaliilor, o sărbătoare a tradițiilor și obiceiurilor populare

Crestinii ortodocsi bacauani au intimpinat una dintre cele mai importante sarbatori religioase ale anului. Duminica, in cea de-a cincizecea zi dupa Sfintele Pasti, s-a serbat Pogorirea Sfintului Duh sau Duminica Rusaliilor.

Din punct de vedere bisericesc, aceasta sarbatoare este considerata ca fiind ziua de nastere a Bisericii crestine. Conform Sfintei Scripturi si invataturii cuprinse in Sfinta Traditie, in aceasta zi, Duhul Sfint, Una din Persoanele Sfintei Treimi, s-a pogorit asupra Sfintilor Apostoli, dindu-le darurile spirituale necesare propovaduirii Evangheliei in toate colturile lumii. (Continuare…)

Sărbătorile românilor: Rusaliile. Moșii de vară

Duminica Cincizecimii sau a Pogorarii Sfantului Duh, numita in popor si Duminica mare, este sarbatoarea anuala a pogorarii Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli.

Ea cade totdeauna la 10 zile dupa Înălțare sau la 50 de zile dupa Paști, cand a avut loc evenimentul sarbatorit si cand evreii isi serbau si ei praznicul Cincizecimii. (Continuare…)

Simpozionul

Simpozionul „Bacău – Personalități ale locului”, ediția a II-a

În anul 2015, în plină toamnă bacoviană, la Bacău prindea contur un proiect de suflet, născut din dorința de readuce în atenția băcăuanilor și nu numai, personalități ale locului, valori ale culturii naționale mai puțin știute, unele chiar uitate, biografii scoase din anonimat care vin să completeze un vid informațional, dar și să înlăture o suprasaturație de efemerul cotidian, marcat de penurie și acuta criză de valori din societate.

(Continuare…)

Colegiul de Artă din Bacău a adus

Colegiul de Artă din Bacău a adus „Artă pentru toți” la școala din satul Gura Văii, com. Racova


O poveste cu și despre arta împărtășită tuturor, chiar și celor care nu au posibilitatea de a asculta (live) un recital al unui cvartet de coarde, chiar ș pentru cei care nu au un profesor calificat de arte plastice. Adică, o poveste dedicată copiilor din mediul rural. (Continuare…)

  Stiri din Cultura Camera live Bacau. Nunti Bacau