Art-terapie pentru tinerii dependenți de droguri și alcool

În perioada 06 ianuarie 2014 – 31 august 2014 se afla în implementare proiectul Da culoare vietii tale sprijinit de Fundația pentru Comunitate și MOL România prin Programul pentru Sănătatea Copiilor. Joi, 6 februarie 2014, la sediul APDP din Bacău, str. Venus, nr.21, a avut loc Conferinta de lansare a proiectului, eveniment ce s-a bucurat de o prezenţă numeroasă.

Obiectivul general: îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru 15 copii dependenţi de consumul de alcool şi substanţe cu proprietăți psihoactive (denumite impropriu „etnobotanice”), cu vârste între 15-18 ani, din judeţul Bacău, pe o perioadă de 7 luni de zile. Suportul artterapeutic, oferit acestor copii va contribui la dezvoltarea motivației intrinseci (pentru a-și rezolva problema), complianței la tratament, îmbunătățirii stării emoționale, a stimei de sine, a comunicării la nivel interpersonal, reducerii tensiunilor, aspecte adesea afectate de dependenţa de alcool şi substanțe.

Programul prezintă un mediu sigur și atractiv în care beneficiarii să se exprime în forme și culori, să se elibereze de tensiuni, să înveţe, să împărtăşească, să modifice comportamentul disfuncţional şi să recupereze abilităţile sociale deteriorate pe măsură ce dependenţa ucide sinele interior.

Copii vor fi ajutați, prin intermediul terapiei prin artă şi grupului de suport, să descopere noi modalități de a face față provocărilor vieții, vor învăța să-și sporească confortul psiho-fizic prin implicarea în activități și programe care le stimulează creativitatea, le educă simțul estetic, le dezvoltă orizontul de cunoaștere, îi ajută să se cunoască pe sine, să-și descopere propriile resurse, să-și dezvolte potențialul de a face față situațiilor problematice sau critice.

Terapia prin artă va fi o parte importantă a călătoriei spre vindecare, care va permite experimentarea a ceea ce iniţial poate fi prea puternic de exprimat prin cuvinte. Este nevoie de acest proiect, care poate oferi suport terapeutic, deoarece niciunul dintre beneficiari nu ar putea beneficia de activităţi similare în afara acestui proiect (la nivelul judeţului Bacău nu există servicii terapeutice de care să beneficieze copii consumatori de alcool şi substanţe cu efecte psihoactive), a declarat doamna Carla Popa, manager de proiect.

Activitățile care vor conduce la realizarea obiectivului asumat:

  • de evaluare individuală a beneficiarilor proiectului;
  • activități de terapie prin artă: desen, pictură, modelaj, teatru, muzică , ornamentație și decorare, biblioterapie, filmoterapie;
  • atelier de teatru;
  • grup de suport.
  • Efectul scontat al metodelor aplicate :

  • dezvoltarea motivației intrinseci pentru rezolvarea problemei;
  • eliberarea de tensiuni, anxietăţi, stres, frustrări, sentimente de inferioritate etc.;
  • dezvoltarea capacităţii de autocunoaştere şi autoacceptare, creşterea stimei de sine şi a încrederii în propria persoană;
  • dezvoltarea capacității de a învinge obstacole de natură psihică (barierele nu pot, nu sunt în stare, învingerea „amânării”);
  • modelarea personalităţii prin valori estetice şi orientarea acesteia spre încorporarea frumosului în viaţă şi activităţile desfăşurate;
  • creşterea capacităţii de adaptare şi integrare socială a beneficiarilor;
  • dezvoltarea capacităţii de comunicare/relaţionare (colegi, prieteni, familie, comunitate) ;
  • diversificarea serviciilor de sprijin pentru persoanele dependente;
  • prevenirea marginalizării şi excluziunii beneficiarilor proiectului;
  • prevenirea abandonului școlar și a comportamentelor delincvente.
  • Proiectul ”Dă culoare vieţii tale” face parte din categoria proiectelor de prevenire indicată, care presupun măsuri aplicabile persoanelor care experimentează deja consumul de droguri.
    Acest proiect este primul desfăşurat în municipiul Bacău care promovează activităţile de art-terapie şi grup de suport adresate adolescenţilor consumatori de alcool şi/sau substanţe psihoactive.
    Proiectul propune și dezvoltarea, întărirea abilităţilor de viaţă sănătoasă prin oferirea posibilităţii beneficiarilor de a se exprima prin intermediul artei.

    Prin derularea proiectului ne propunem și prevenirea consumului de alcool sau substanţe psihoactive și evitarea transformării consumului experimental sau recreaţional în consum regulat.

    Partenerii Asociaţiei pentru Promovarea Dezvoltării Personale, în proiect, sunt: Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Bacău, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bacău şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţa Educaţională Bacău.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.