Clasamentul Universitatilor: „Al. I. Cuza” Iasi, cea mai buna din tara

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani a publicat editia din 2007 a topului universitatilor din Romania. In clasamentul general, pe primele locuri se situeaza Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi (locul 1), Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe locul al doilea si pe locul al treilea, Universitatea din Bucuresti. Universitatea din Bacau este situata in acest clasament pe locul 19.

Universitatea din Bucuresti este si prima universitate romaneasca ce intra in topul primelor 500 de universitati din lume.

Topul intocmit de Ad Astra cuprinde un clasament general si un clasament pe domenii stiintifice, care reflecta pregatirea si performanta stiintifica a cadrelor didactice ale universitatilor. Clasamentele au fost intocmite pe baza articolelor stiintifice publicate de personalul universitatilor in reviste stiintifice recunoscute pe plan international.

Au fost evaluate toate universitatile din Romania, atat de stat cat si private.

Universitatile de top, din Romania:

1. Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi
2. Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca
3. Universitatea din Bucuresti (locul 3)
4. Universitatea Politehnica din Bucuresti
5. Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” din Iasi

19. Universitatea din Bacau

Universitati mari cu „rezultate mici”

Printre universitatile de dimensiuni mari care se situeaza pe locuri codase sunt Academia de Studii Economice, locul 42, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, locul 39 si Universitatea „Spiru Haret”, locul 49.

Numarul de articole stiintifice publicate de Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi a crescut cu 24% fata de anul trecut, iar cele publicate de Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca au crescut cu 13%, in timp ce numarul de articole al Universitatii Bucuresti a scazut cu 11%.

Chiar si cele mai performante universitati publica insa mai putin de un articol pe an la 3 cadre didactice, in timp ce in tarile occidentale este normal ca fiecare cadru didactic din universitatile care pretind ca fac cercetare sa publice, in medie, un articol pe an.

Universitatea Bucuresti, singura vizibila in topul mondial

Universitatea din Bucuresti a intrat recent, pe locul 472, in topul primelor 500 de universitati din lume, realizat de Times Higher Education Supplement (THES) si firma Quacquarelli Symonds (QS), fiind singura universitate din Romania care a intrat in acest top.

„Diferenta dintre evaluarea facuta de THES-QS, care implicit recunoaste Universitatea Bucuresti drept cea mai importanta din tara, si evaluarea Ad Astra, este data de faptul ca THES-QS au folosit alte criterii, dintre care cele care au adus cele mai mari punctaje Universitatii Bucuresti sunt evaluarile firmelor ce angajaza absolventii si raportul dintre numarul de cadre didactice si numarul de studenti, iar cel care a adus cel mai mic punctaj a fost numarul de citari ale articolelor stiintifice raportat la personal, criteriu similar ca semnificatie celui folosit de noi”, explica Razvan Florian de la Ad Astra .

Conform specialistilor, din cauza ca majoritatea firmelor mari din Romania au sediul in Bucuresti, este de asteptat ca evaluarile firmelor sa defavorizeze universitatile romanesti din afara capitalei.

„Criteriul folosit de noi pentru clasamentul general, numarul de articole stiintifice de relevanta internationala raportat la numarul de cadre didactice, reflecta un alt aspect important, si anume pregatirea si performanta stiintifica a cadrelor didactice. Orice articol stiintific dintr-o revista serioasa inseamna practic o evaluare pozitiva facuta de editorii revistei in care a fost publicat, experti internationali in domeniu”, mai spune Razvan Florian .

HotNews.ro, Liana Angheles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.