Generatia contrastelor
Masina – un “accesoriu” foarte important
Desi masina a devenit un rau necesar, multi tineri considera ca este un “accesoriu” care indica situatia financiara. In parcarile unitatilor de invatamant pot fi observate de la masini ieftine, pana la masini foarte scumpe.
“Intr-un cuvant: figuri, spune Valentina Grinov, eleva in clasa a XI a. Cei mai multi baieti cred ca daca au o masina scumpa l-au prins pe Dumnezeu de-un picior.
Numai ca atitudinea cu care isi trateaza colegii este deseori nefavorabila. Spre exemplu, la mine in clasa, suntem mai multi colegi care nu avem o situatie financiara foarte buna, dar suntem uniti si ne distram foarte bine impreuna.
Nu acelasi lucru pot sa il spun despre colegii mei de bani gata care nu umbla cu «sarantoci»”. Pe de alta parte, tinerii cu bani sustin ca ei ar vrea sa se distreze cu restul colegilor insa multi nu isi permit sa intre in cluburi scumpe sau sa mearga in tabere.
Telefonul mobil este pe post de eticheta
De cele mai multe ori, telefonul mobil devine o “eticheta” pentru tineri. De la elevii care abia invata sa scrie si pana la studenti, majoritatea au mobil.
Desigur ca si aici isi face simtita prezenta situatia financiara a fiecaruia. In timp ce tinerii cu bani, cum sunt catalogati, au ultimele modele de telefoane mobile, cu sute de minute incluse in abonamente de zeci de dolari, cu mp3 player, camera foto si video si alte dotari, cei care au o situatie financiara mai modesta se multumesc si cu telefoane mai ieftine.
“Intr-adevar telefonul mobil este absolut necesar, cel putin din punctul meu de vedere, sustine Marius Cornea, student. Insa nu cred ca este cazul sa ne catalogam dupa acest criteriu. Faptul ca eu am un telefon mai scump, nu inseamna ca am foarte multi bani. Din acest motiv multi colegi imi spun ca sunt arogant si ca nu ii bag in seama, insa este o afirmatie total eronata.
Nu am eu nici o vina ca parintii mei au bani si ai lor nu, dar invidia este mare si de asemenea, barfele sunt multe”.
Autor: Alina RATA, Observator de Bacau