Sturdza isi vrea pamantul din Letea Veche inapoi
Din cauza unui urmas al boierilor Sturdza, 165 de localnici din comuna Letea Veche pot ramane fara pamantul pe care-l detin cu acte in regula. Johanes Sturdza a solicitat autoritatilor bacauane 130 de hectare de teren situat in comuna Letea Veche si Saucesti.
Boierul a pus ochii si pe pamantul de pe Calea Birladului unde se afla ferma Penitenciarului, ideal pentru construirea unui cartier de locuinte de lux.
La sfarsitul anului 2005 un urmas din spita Sturdza a revendicat 130 de hectare de teren pe teritoriul comunelor Letea Veche si Saucesti. „Este vorba de Johanes Sturdza care ii mosteneste pe Gheorghe Sturdza, Constantin Sturdza si Margareta Crupensky, declara Emil Paduraru, primarul din Letea Veche. Mostenitorul are acte pentru 50 de hectare de teren. Inaintasii sai au fost expropiati in 1945, iar pamantul lor a ajuns la veteranii si vaduvele veteranilor de razboi. Acest Johanes Sturdza a obsinut o hotarare judecatoreasca prin care i s-au acordat 14 hectare de teren la limita comunei Saucesti. 36 de hectare trebuie sa le primeasca de la Letea Veche. Terenul initial al lui Sturdza a fost impartit la 165 de localnici, care au si titlu de proprietate pentru el“.
Pentru ca o revolta sociala ar fi inevitabila daca satenii din Letea Veche ar ramane fara pamant s-a luat hotararea ca mostenitorul Sturdza sa fie despagubit pentru 50 de hectare de teren. Acesta insa a contestat in instanta hotararea comisiei judetene de punere in posesie, iar in momentul de fata procesul se afla pe rol.
„Johanes Sturdza vrea terenul si nu despagubiri. Ne luptam din rasputeri sa nu pierdem acest proces pentru ca e vorba de terenul atator oameni. Pana acum, la proces s-a prezentat juristul Primariei, dar cred ca pentru o reusita sigura va trebui sa angajam un avocat bun“, mai spune primarul din Letea Veche.
Sturdza a pus ochii si pe pamantul de la GAZ
Urmasul boierilor Sturdza doreste cu orice pret terenul si nu contravaloarea acestuia din motive lesne de inteles. Johanes Sturdza a pus ochii si pe terenul Gospodariei Agro-Zootehnice (GAZ) ce apartine Penitenciarului Bacau. Acesta se afla pe Calea Birladului, intr-o zona cu mare potential pentru constructii edilitare. GAZ este sursa principala de legume, zarzavaturi, carne si lactate pentru detinutii incarcerati in Penitenciarul Bacau.
Cererea de revendicare a urmasului familiei Sturdza pentru suprafata de teren pe care este amplasata ferma Penitenciarului Bacau nu este simplu de rezolvat. Cele 31 de hectare sunt in prezent in administrarea Ministerului Justitiei si nu figureaza pe lista suprafetelor de teren ale Agentiei Domeniilor Statului(ADS). Din acest motiv, comisia judeteana de fond funciar nu poate da raspuns afirmativ cererii lui Johanes Sturdza.
„Terenul pe care functioneaza acum ferma penitenciarului este in administrarea Ministerului Justitiei si doar printr-o hotarare de Guvern acesta poate fi pus la dispozitia comisiei locale din Letea Veche. In situatia de fata, urmasul care revendica aceasta suprafata de teren nu poate fi decat despagubit. Din cate stiu, aceasta persoana refuza despagubirile“, ne-a declarat Gheorghe Hura, subprefectul judetului Bacau.
Marian Dumitrescu, Cezara Duta
Sursa: Semne Particulare
Asta e un sarlatan! Acesti grecotei din Fanar (alde Sturdza) au luat cu japca pamanturile taranilor si acum sub masca unor „oameni de bine” urmaresc sa puna mana din nou in mod abuziv pe niste terenuri care de fapt nu le-au apartinut niciodata. Succes si bafta celor care se lupta cu grecoteii si cu justitia romana!!!