Stefan cel Mare si Sfint, cel mai mare roman din toate timpurile

Judetul Bacau se poate lauda ca a dat tarii cel mai mare roman, in persoana Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfint. Dupa o campanie de presa intinsa pe durata a citeva luni, cu propuneri si obiectii venite din toate mediile societatii, romanii au decis ca persoana cea mai reprezentativa pentru natie este conducatorul Moldovei de-a lungul a 47 de ani.

Putini sint aceia care stiu ca Stefan cel Mare, care a obtinut majoritatea voturilor in campania „Mari romani” derulata pe postul TVR 1, s-a nascut pe teritoriul judetului Bacau, mai precis la Borzesti, sat aflat in imediata apropiere a municipiului Onesti.

Aici, intre 1493 si 1494, Voievodul canonizat de Biserica Ortodoxa Romana, in iunie 1992, a ridicat o biserica „întru amintirea raposatilor nostri înaintasi si a parintilor lor”. Acest fapt, ca si alte marturii traditionale, inlatura dubiile cu privire la originea bacauana a domnitorului.

„Este un adevar extraordinar, reflectat in pisania pusa de Stefan cel Mare la biserica din Borzesti, plus Tetraevanghelierul lasat de el, in amintirea parintilor sai, tot bisericii din Borzesti. Cred ca nu mai este nici un dubiu in privinta locului sau de nastere”, a afirmat Alexandru Artimon, doctor in istorie, cel care a cercetat Valea Trotusului vreme de 40 de ani.

In favoarea voievodului sint si traditiile pastrate si cunoscute din strabuni.

„Primul care a scris legenda stejarului din Borzesti a fost Nicu Gane. El a facut mentiunea cu copilaria lui Stefan si omorirea de catre tatari a prietenului sau, Gheorghe. In 1897, legenda a fost reluata de Ortensia Racovita, in «Dictionarul geografic al judetului Bacau», cu deosebirea ca aici apare un nuc, in loc de stejar. Totusi, nu trebuie uitat ca legaturile voievodului cu aceasta parte a Moldovei sint strinse. Pe linga biserica, exista acolo si doua poduri, unul de la Valea Rea si altul la Girbovana. La care se adauga numeroasele referinte traditionale pastrate pe toata raza judetului nostru”
, a precizat profesorul Eugen Sendrea, expert in patrimoniu si autor al unor carti de popularizare a traditiilor si legendelor bacauane.

Aprecierea romanilor este considerata justa si de slujitorii Bisericii Ortodoxe.

„Consider meritata aprecierea oamenilor de a-l numi pe Stefan cel Mare si Sfint cel mai mare roman. Merita acest titlu nu numai pentru calitatile sale diplomatice, ci si pentru sfintenia vietii sale, confirmata prin canonizarea din 1992.

Putina lume cunoaste ca exista pareri autorizate potrivit carora Stefan s-ar fi calugarit in ultimele zile ale vietii. O astfel de afirmatie a lansat istoricul Ion Lacusta, pe baza unei descoperiri facute la mormintul sau de la Putna.

Pe de alta parte, ma bucur ca poporul roman stie sa distinga bine calitatile inaintasilor si sint sperante ca nu vom fi inghititi de un noian de nulitati si lucruri aparent valoroase”, a apreciat preot-doctor Nicolae Hurjui, parohul catedralei „Inaltarea Domnului”.

11 comentarii la „Stefan cel Mare si Sfint, cel mai mare roman din toate timpurile

  • luni, 27-11-06 la 14:37
    Permalink

    Eu am o tema ptr scoala trebuie sa adun multe informatii despre Stefan cel Mare/

    Răspunde
  • marți, 12-12-06 la 17:01
    Permalink

    EU am luat informatie ca sa primesc nota buna

    Răspunde
  • miercuri, 27-12-06 la 10:46
    Permalink

    Eu am o tema pt scoala:trebuie sa invat o legenda despre un domnitor roman din secolele XIV-XV

    Răspunde
  • duminică, 28-10-07 la 14:57
    Permalink

    a fostv o povestire foarte frumoasa

    Răspunde
  • luni, 17-12-07 la 18:15
    Permalink

    nu e rau.. e foarte bun acest comentariu… dar mie nu mia trebuit :P

    Răspunde
  • marți, 17-03-09 la 17:52
    Permalink

    Stefan cel mare este si a fost domnitorul meu preferat!!

    Răspunde
  • vineri, 20-03-09 la 20:29
    Permalink

    Imi place mult Stefan cel Mare si imi va placea mereu!

    Răspunde
  • miercuri, 08-04-09 la 18:24
    Permalink

    mie mia trebuit la romana sa fac un portret si am gasit mai multe si am luat nota maxima cu ajutorul netului

    Răspunde
  • luni, 18-02-13 la 19:17
    Permalink

    da ce sunt astea nu este despre stefan cel mare

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.