Combinatele chimice puternic afectate de scaderea presiunii gazelor
Mai multe combinate chimice din Romania, inclusiv Sofert Bacau, si-au intrerupt temporar productia cu incepere din aceasta saptamina ca urmare a scaderii presiunii gazelor naturale.
Petrom a anuntat ca a inchis combinatul Doljchim, Azomures a intrerupt activitatea la doua unitati de producere a amoniacului, iar livrarile reduse de gaze la restul combinatelor chimice au dus la afectarea serioasa a activitatii acestora.
Totodata, Petrom a decis producerea suplimentara de gaze, care va aduce o crestere a gazului furnizat de pina la 3 milioane m3 / zi, in plus fata de piata de gaze.
„Aceste masuri vor fi mentinute pentru urmatoarele citeva zile, cit timp sunt previzionate temperaturi extrem de scazute, iar situatia va fi monitorizata indeaproape atit de Petrom cit si de Ministerul Economiei si Comertului”, se mai spune in informarea de presa.
Situatia nu este roza nici pentru societatea Amonil Slobozia. „La noi, s-a renuntat la orice activitate de productie dar functionam la cota de avarie.
Conform unei informari venita din partea Dispeceratului National de Gaze Naturale, au fost reduse livrarile si la alte combinate chimice, la niveluri minime, astfel incat acestea sa-si mentina instalatiile in conditii de siguranta.
Este vorba despre societatile Sofert Bacau, Viromet Victoria, Donau Chem Turnu Magurele. Reluarea livrarilor catre combinatele chimice se va face atunci cand conditiile meteorologice revin la normal.
Autoritatile romane au luat mai multe masuri pentru ca livrarile de gaze sa nu afecteze cel putin populatia. Astfel, Romgaz si-a marit capacitatea de extractie cu 1 milion de mc/zi pentru cresterea productiei interna si a extrasului din inmagazinari la potential maxim.
Totodata, producatorii de energie electrica si termica au fost trecuti pe combustibili alternativi, respectiv pacura si carbune.
Sursa: Hotnews.ro