Sindicatul învăţământului fentează fiscul
Sindicatul Liber al Învăţământului (SLI) băcăuan învârte sume impresionante de bani obţinute din tipărirea în propria tipografie a unor reviste, ghiduri, broşuri, diplome şi tot felul de tipizate necesare examenelor.
Cu toate acestea, conducerea SLI nu plăteşte niciun leu pe profit la Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Numai anul trecut, Inspectoratul Şcolar a plătit către tipografia SLI 34 de mii de lei pentru realizarea unor broşuri şi tipizate pentru elevi.
Sindicatul Liber al învăţământului băcăuan desfăşoară activitate comercială prin propria tipografie. Mai precis sute de broşuri, diplome, anuare, ghiduri, monografii, tipizate sau albume se realizează contra-cost prin tipografia SLI.
Ca lucrurile să fie în ordine în acte, la final de an, întreaga contabilitate a tipografiei este trecută prin actele sindicatului, care conform legii, este scutit de plata impozitului deoarece nu are profit. În realitate, este vorba despre o activitate comercială, pentru care nu se plăteşte nicio taxă la bugetul de stat.
Şcolile, clienţi fideli
Conducerile mai multor şcoli din judeţ recunosc faptul că au plătit sume importante de bani şi afirmă că lucrează de mult timp cu tipografia sindicatului băcăuan.
„De prin 2005 lucrez cu tipografia SLI. Nu au preţuri mari şi merită să fac la ei. În fiecare an scoatem «Ghidul bobocului», «Universul comunicaţiilor», «Revista absolventului». Toate acestea le-am făcut prin tipografia sindicatului”, a explicat Remus Cazacu, directorul Colegiului Tehnic „N. V. Karpen” din Bacău.
„Prima dată am scos eu personal, împreună cu un coleg o carte de specialitate. Era ceva cu teste pentru bacalaureat”, a mai adăugat Cazacu. Şi Emilia Boghiu, director al Colegiului Naţional „Dimitrie Cantemir” din Oneşti, afirmă că a cumpărat acum câţiva ani diplome pe care le-au plătit, dar de ceva vreme preferă şă şi le facă singuri.
„Ştiu că au trimis o ofertă de preţuri prin şcoală. Am lucrat cu ei, dar acum am renunţat”, a afirmat directorul colegiului din Oneşti.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) afirmă că tipăresc multe hârtii necesare examenelor la tipografia SLI. Numai anul trecut ISJ a achitat către tipografia SLI 34 de mii de lei, bani care se regăsesc în broşuri pentru absolvenţi şi tipizate cu colţ negru necesare examenelor din şcolile băcăuane.
„Dăm comandă treptat, în funcţie de necesităţile noastre. Şi banii îi dăm tot treptat”, a afirmat inspector şcolar Claudia Merticariu, purtător de cuvânt al ISJ Bacău.
SLI n-a dat pe la Fisc
Cornel Asandei, şeful Direcţiei Generale al Finanţelor Publice (DGFP) Bacău, afirmă că sindicatul învăţământului băcăuan nu figurează în baza de date a DGFP ca plătitor de taxă pe profitul obţinut.
„Nu ştiu ce profit face sindicatul învăţământului, dar ştiu sigur că pe aici n-au trecut să achite vreun ban. Acum am verificat baza de date şi nu apar în evidenţele noastre”, a declarat directorul DGFP. Dinu Romaşcau, comisarul şef al Gărzii Financiare Bacău, recunoaşte că instituţia pe care o conduce nu are competenţă în a verifica activitatea comercială a SLI. „Stim ca ONG-urile şi sindicatele au un regim special şi noi nu avem nicio competenţă asupra lor”, a explicat comisarul şef Romaşcanu.
Contabila sindicatului refuză se dea declaraţii
Contactată telefonic, Silvia Chiric, contabila SLI refuză cu desăvârşire să dea orice fel de declaraţie despre acest subiect. „Aici e o treabă! O treabă despre care nu vreau să vorbesc! Eu nu sunt conducătorul unităţii şi nu mă puteţi obliga să vorbesc cu ziariştii. Pur şi simplu refuz să dau relaţii! Mai ales să ştiţi că eu sunt o persoană de execuţie, nu de dat declaraţii sau interviuri. Dacă şeful meu spune să dau interviuri am să dau! Dar până acum nu mi-a spus nimeni să vorbesc cu presa. Şi mai e ceva! Eu am o părere hotărâtă despre presă şi vreau să rămân cu ea la fel de hotărâtă!”, a afirmat sigură pe ea şi pe un ton imperativ contabila Chiric.
Conducerea SLI: „Totul e legal!”
Iulian Oprişan, vicepreşedinte al SLI Bacău, susţine că la tipografie se lucrează în foc continuu. El afirmă cu tărie că nimeni de la conducerea sindicatului nu eludează legea şi că lucrurile sunt în ordine.
„Totul se plăteşte! Tot! Noi nu eludăm legea. Suntem corecţi”, a declarat Oprişan. În schimb, Manole Chiriac, preşedintele SLI Bacău, afirmă că sindicatul pe care îl conduce nu are niciunul profit şi, prin urmare, nu are niciun motiv să plătească impozit la stat. „Noi, mergem pe pierderi”, spune cu convingere preşedintele SLI Bacău. (Olimpia FILIP)
dar oare cine este seful Sindicatului?S-a pus si intrebarea asta,nu sint salarii,bani… nu este nimic in Romania, dar hotie si inselatorie-coruptie foarte multa.Poate va veni odata ziua eliminari tuturor problemelor,respectarea slujbei,a calitatii muncii si punctualitatii omenirii