Schimb de bune practici în Polonia şi Grecia pentru cadre didactice şi elevi de la Palatul Copiilor Bacău
Elevi şi cadre didactice de la Palatul Copiilor Bacău au experimentat timp de doi ani, în intervalul 2013 – 2015, metode de învăţare europene, în cadrul Proiectului multilateral Comenius ”Biodiversity Conservation The Only Path To Our Survival”, în care instituţia de învăţământ non–formal băcăuană a fost parteneră cu instituţii de învăţământ din Grecia (țară coordonatoare), Ungaria, Slovacia, Turcia, Bulgaria și Polonia. Ultimele două mobilităţi din programul proiectului au avut loc în Polonia, în perioada 23 – 27 martie, şi în Grecia, între 11 şi 17 mai 2015.
Complexitatea programului întâlnirilor ce au avut loc în cele două mobilități a creat ocazii participanţilor de a observa sistemul de învățământ din Polonia şi Grecia şi de a lua parte activ la mai multe workshop-uri outdoor: “biodiversity photography” în rezervatia naturală Lezczok, work-shop de observare la Lesny Park Niespodzianek in Ustron – o grădină zoologică cu animalele nepericuloase în semi-libertate. De asemenea, s-a vizitat muzeul realizat pe teritoriul lagărelor de concentrare de la Auschwitz şi Birkenau, mărturie cutremurătoare a istoriei mondiale. Au fost vizite la mina de cărbuni de la Zabrze şi la mina de sare “Kopalnia Soli” de la Wieliczka din Polonia. Participanţii au putut afla modul în care această industrie şi-a continuat activitatea şi după trecerea la democraţie, în economia de piaţă, adaptându-se cerinţelor actuale de protejare a mediului.
În Grecia au fost vizitate mai multe centre de mediu: centrul din Arnaia pe muntele Cholomond (areal protejat prin reţeaua Natura 2000), Parcul protejat din jurul lacului Volvi şi centrul Korona, Muzeul forestier din Taxiarchis al Universităţii Aristotel din Tesalonic, peştera Petralona şi Muzeul antropologic.
Din echipa care a participat la întâlnirea din Rybnik (Polonia) au făcut parte prof. Dumea Nela – coordonator proiect pentru România, prof. Grecia Emma, prof. Bîrjoveanu Mihai, cadre didactice ale Palatului Copiilor din Bacău, membri în echipa de implementare a proiectului. La mobilitatea de lucru din Ormylia (Grecia) au participat, alături de profesorul coordonator Nela Dumea, prof. Busuioc Adriana, director al Palatului Copiilor Bacău, prof. Bortoş Monica, prof. Ghiciuşcă Radu, prof. Tudoreanu Monica, prof. Caleap Cornelia Coca, precum şi elevii Măgirescu Ştefan, Caleap Maria şi Frăsinescu Maria Denisa.
“Întâlnirile din ambele ţări ne-au sensibilizat atât pe noi, cât şi pe copiii care ne-au însoţit, să fim mai protectivi cu mediul şi cu echilibrul delicat al ecosistemelor. Proiectul în sine a adus nenumărate ocazii de a observa, prin activităţile prilejuite, detalii specifice arealelor geografice şi biologice ale ţărilor implicate, pe care nu le înţelegi cu aceeaşi complexitate atunci când eşti turist. Organizatorii au evidenţiat tot ce era mai frumos şi mai interesant posibil de cuprins într-o săptămână programând numeroase activităţi în aer liber şi în spaţii neconvenţionale”, a declarat Adriana Busuioc, director al Palatului Copiilor Bacău.
Reușita întâlnirii a fost evidentă, fapt dovedit şi de mulțimea de fotografii postate de participanți pe pagina de facebook a proiectului, pe pagina Proiectului Comenius şi pe cea din platform eTwinning .
“Deşi acest proiect a avut tematică principală protejarea mediului şi însuşirea de tehnici din acest domeniu, am păşit adesea şi pe drumul istoric al culturii şi civilizaţiei europene vizitând muzee de istorie şi monumente de cult. Ne-am îmbogăţit spiritual, am descoperit oameni care muncesc cu suflet şi care iubesc şi preţuiesc ceea ce au şi ceea ce fac. Ţările partenere ne-au primit cu braţele deschise şi ne-au împărtăşit şi nouă din bogăţiile munţilor, pădurilor, apelor, măruntaielor pitoreşti ale pământului, dansul tradiţional, cântecul şi pâinea lor. Ne dorim repetarea de experienţe de acest gen în viitor, în alte posibile proiecte internaţionale”, a mai spus Adriana Busuioc, director al Palatului Copiilor Bacău.
Proiectul multilateral Comenius ”Biodiversity Conservation The Only Path To Our Survival” a fost aprobat în sesiunea iulie 2013 de către ANPCDEFP in cadrul programului Comisiei Europene LLP (Învățare pe tot parcursul vieții) şi are ca perioadă de derulare intervalul septembrie 2013 – iulie 2015.
Mai multe amanunte despre activităţile derulate în cadrul acestui proiect găsiţi accesând următorul link: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p96960)
sau pe website-ul proiectului: http://comeniusbiodiversity.weebly.com/.