Corespondenta din Milano
Primele trei autocare au sosit la periferia orasului Milano in dimineata zilei de 2 ianuarie, dupa o calatorie de 50 de ore si 2000 de kilometri. Din autocarele cu inscriptia ATLASSIB, care asigura transportul de persoane Italia-Romania, au coborit cam 30 de femei si aproximativ 60 de barbati.
Nimic restrictii, nimic pasapoarte, acestia sint primii romani intrati oficial in Italia, ca cetateni comunitari.
O parte din acestia s-au indreptat catre casele prietenilor, a rudelor, altii s-au indreptat spre gara pentru a continua calatoria spre alte orase. Majoritatea dintre ei au lucrat in Romania ca zidari, constructori, electricieni, cistigind 150 de euro pe luna dar odata ajunsi aici in Italia spera intr-un cistig de cinci, sase ori mai mare.
Autoritatile italiene se tem ca o mare parte din romanii care vor veni in Italia, neavind nici rude nici prieteni, vor cauta un loc in rindurile comunitatii de nomazi: locuri unde se traieste la limita demnitatii umane si unde se formeaza bazele operative ale microcriminalitatii.
Oficial, romanii rezidenti in Italia sint in jur de 300. 000. Fostul ministru de externe, FRANCO FINNI, vice-presedinte al COMISIEI EUROPENE, subliniaza ca ROM-ROMAN sint doua realitati diverse si ca romii constitue numai o mica parte din populatia romana.
In continuare a mai declarat: „Trebuie sa fim foarte clari si mai ales sa distingem ca marea majoritate care va sosi in Italia va fi formata din oameni muncitori, capabili, buni specialisti. Aceasta va fi o mare oportunitate pentru micile societati italiene, care au nevoie de noi muncitori. Pentru multe familii italiene va fi mai usor sa gaseasca personal dispus sa lucreze in familii, sa aiba grija de batrini.”
De asemenea, vice-presedintele FRANCO FINNI a mai amintit ca 12% din totalul detinutilor straini care se afla in Italia sint romani.
In discutiile avute cu ministrul roman CALIN POPESCU TARICEANU s-a explicat clar ca guvernul roman trebuie sa se implice in controlarea si combaterea fenomenelor de criminalitate si anume: traficul de arme, de droguri, si de fiinte umane.
Pe viitor, Romania va trebui sa prezinte rapoarte periodice detaliate in care se vor explica ce masuri concrete s-au luat impotriva organizatiilor criminale.
De asemenea, pe viitor, pe plan economic Romania va deveni o piata de desfacere din ce in ce mai importanta, unde investitiile cu siguranta nu vor lipsi.
Update in luni, 23-03-09 12:14
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…
Acest website folosește cookies.
Comentează