Ritmul accelerat al vieții ne afectează sănătate mintală! – 8 metode de relaxare
Trăim în secolul vitezei când trepidația vieții este resimțită de organismul nostru, când aceasta ne afectează sistemul nervos și astfel ajungem să prezentăm semne de iritabilitate, neliniște, nervozitate, insomnie, oboseală și anxietate. Organismul nostru încearcă să facă față la stres, reacționează la factorii externi și când lucrurile scapă de sub control pot apărea afecțiuni nervoase. Creierul încearcă să se adapteze la stres dar uneori apar dezechilibre datorate unei vieți zbuciumate, din cauza unor evenimente și probleme care ne copleșesc. Din păcate sunt afectate și alte sisteme ale organismului și nu doar sistemul nervos. Stresul poate cauza probleme de sănătate la sistemul digestiv, cardiovascular și endocrin.
Atmosfera din jurul nostru poate fi deseori stresantă, atât pe stradă, în familie (dacă există probleme de comunicare), cât și la muncă. Nu mai spun despre trafic, acesta este uneori infernal, mașinile gonesc în viteză și riscul de accident poate exista în anumite situații. Numeroși oameni ajung să sufere din cauza stresului, au stări de tensiune nervoasă, sunt irascibili și nu mai au răbdare, iar pentru a se liniști recurg la medicamente calmante. În multe situații ei iau somnifere înainte de a merge la culcare, sau consumă destul de mult alcool. Pentru a se calma oamenii se apucă de fumat, iar cei care sunt deja fumători au tendința de a exagera cu acest viciu. Utilizarea frecventă a somniferelor nu este o soluție pentru a dormi pentru că se poate ajunge la dependență de astfel de medicamente.
Cercetătorii recomandă mai multă odihnă pentru a elimina starea de oboseală și pentru a proteja sănătatea mintală. Somnul trebuie să fie liniștit și relaxat pentru a fi sănătos. Mediul în care dormi trebuie să fie unul plăcut și confortabil, de aceea este bine ca dormitorul să fie amenajat pe placul tău. Înainte de a merge la somn este bine să faci ceva relaxant: să asculți muzică, să vezi un film frumos, sau să faci o baie caldă. Patul este bine să fie dublu pentru a avea mai mult loc când dormi, iar pentru mai mult confort poți alege una din variantele de oferte la lenjerii de pat de pe Internet, din magazinele online, care comercializează astfel de produse ce sunt potrivite pentru un somn odihnitor.
Pentru a avea o bună sănătate a organismului, un lucru este clar: nu trebuie să faci excese alimentare, de băuturi alcoolice, de cafea și tutun. Toate acestea aparent calmează, însă în timp au repercusiuni asupra organismului, pot duce la obezitate și pot afecta sănătatea mintală. Ideea este să duci un stil de viață echilibrat, să încerci să fii calm, să recurgi la câteva metode de relaxare pentru a elimina tensiunea nervoasă și stresul acumulat zilnic.
- Primă metodă ar fi prin mișcare, sport, plimbare în aer liber.
- Distracțiile te pot deconecta și relaxa.
- Folosirea rațională a timpului te ajută să fii echilibrat, asta presupune și respectarea timpului de odihnă și deci de combatere a oboselii.
- Un mod de a te relaxa este să eviți pe cât posibil conflictele create în familie sau la locul de muncă.
- Masajul este o terapie excelentă pentru a scăpa de tensiunea musculară, de stările de nervi și încordare. Masajul diminuează stresul, induce o stare de somnolență, combate insomnia, ameliorează durerile musculare, liniștește și relaxează, elimină necesitatea de a mai lua somnifere și alte medicamente calmante, îmbunătățește circulația sangvină și circulația limfei, calmează durerile de cap, de umeri, de ceafă și de spate, poate trata anumite afecțiuni ca de exemplu problemele digestive, constipația, balonarea și altele.
- Aromaterapia ajută în relaxare, îți poate crea prin miresme o stare de bună dispoziție.
- Yoga este o terapie prin care îți menții sănătatea corpului, scapi de stres și tensiune, te relaxezi, îți îmbunătățești circulația sângelui. Yoga ajută și în tratamentul unor afecțiuni, crește vitalitatea organismului, îmbunătățește digestia și puterea de concentrare. Persoanele care au dureri de spate, hipertensiune și boli de inimă trebuie să ceară sfatul medicului atunci când practică orice fel de activitate fizică, chiar și yoga.
- Muzica te ajută să te relaxezi, să scapi de simptomele de durere, de stările de nervozitate, să-ți alini depresia și anxietatea, să fii mai încrezător, mai creativ și comunicativ. Terapia prin muzică poate fi efectuată individual, la tine acasă.