Revista presei din 9 martie
Principalele subiecte din ediţia de joi, 9 martie, a cotidianelor centrale se referă la ministrul Monica Macovei care este gata să demisioneze după rezultatul votului din Camera Deputaţilor; Adrian Năstase cheamă experţii DNA să-i guste şi să-i miroasă casele; în urma votului pro-Năstase, Cezar Preda, vicepreşedinte al PD, cere alegeri anticipate; şedinţă operativă Băsescu – Tăriceanu – Macovei – Blaga înaintea manifestărilor din ‘Secuime’; Macovei vs Bodu – neînţelegeri legate de cota de impozitare a averilor ilicite; cerere de anchetare a şase demnitari bogaţi; Năstase ‘l-a salvat’ pe Băsescu de o falsă arestare; Dinu Patriciu şi-a văzut legate acţiunile Rompetrol; Dinu Patriciu despre Băsescu: ‘E un cioban’; şeful Loteriei, numit şi controlat de finanţistul PSD, Florin Georgescu; politistii din Mureş au ridicat de pe tarabe un ziar maghiar; DIP îşi retrage ienicerii din PSD Bucureşti; BCR a făcut un profit net de 202 milioane de euro; Elveţia ar putea da mai mulţi bani la UE după aderarea României.
Monica Macovei, gata să demisioneze după ultima înfrângere în faţa alianţei puşcăriabililor din Parlament: ‘Dacă alţii nu vor şi eu singură nu pot, plec!’ (Gândul)
Monica Macovei, ministrul Justiţiei, a mărturisit, ieri, că s-a gândit să-şi dea demisia după înfrângerea de marţi, din Camera Deputaţilor, când parlamentari din arcul Puterii au votat cot la cot cu Opoziţia, pentru respingerea cererii de percheziţie în casele lui Adrian Năstase. Nemulţumită de lipsa sprijinului politic chiar şi din partea propriilor colegi din coaliţie, Macovei a avut un moment în care se decisese să se retragă din funcţie, în seara zilei de marţi. După o noapte de gândire, a decis să nu facă acest gest, pentru a nu afecta Raportul de ţară din mai: ‘M-am gândit la asta. Nu aş lua-o ca pe o cedare. Aş spune că dacă alţii nu vor să facă (lupta anticorupţie, n.n.) şi eu singură nu pot, plec. Dar, deocamdată, nu plec. Mai stau’. Macovei a spus că ceea ce s-a întâmplat în Camera Deputaţilor va avea ‘efecte rele’ asupra raportului, deoarece oficialii europeni sunt îngrijoraţi de slaba susţinere politică pe care o are anticorupţia: ‘După căderea ordonanţei DNA în Senat, este încă un incident care nu poate să producă efecte bune sub aspectul voinţei politice a celor din Parlament. Sper să nu influenţeze raportul în mod covârşitor’.
Năstase cheamă experţii DNA să-i guste şi să-i miroasă casele (Adevărul)
Adrian Năstase pare că vrea să facă o concesie DNA şi va lăsa în locuinţa personală ‘un expert abilitat legal’ care să vină să analizeze caracteristicile ‘chimice, fizice şi organoleptice’ ale obiectelor încorporate în construcţia caselor din Zambaccian şi de la Cornu. Preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat, ieri, într-o scurtă declaraţie, că, deşi plenul s-a pronunţat împotriva percheziţiei, el este dispus la o serie de concesii, ‘pentru a ajuta la clarificarea aspectelor cauzei într-un mod neabuziv’. Prin urmare, Adrian Năstase a spus că a depus, prin avocaţii săi, o cerere conform căreia solicită să i se comunice în mod complet ‘cu toate atributele care servesc ca individualizare, toate acele obiecte pe care DNA le caută ca materiale de probă şi care conţin sau poartă o urmă a faptei săvârşite’. Năstase a mai afirmat, în cererea depusă la DNA, că, dacă ‘identifică cu certitudine’ şi dacă sunt în posesia lui acele obiecte căutate de procurori, atunci le va preda organelor competente. Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că este dispus să lase un expert atât în apartamentul din Zambaccian, cât şi în locuinţa de la Cornu, pentru a analiza termopanele, parchetul şi obiectele sanitare.
În urma votului pro-Năstase / Un vicepreşedinte PD cere alegeri anticipate (Adevărul)
Cezar Preda, vicepreşedinte al PD, a cerut ca partidele din Alianţa D.A. să renunţe la coaliţia cu Partidul Conservator şi UDMR şi să declanşeze alegerile anticipate. ‘Votul din Camera Deputaţilor pe marginea solicitării ministrului justiţiei privind accesul procurorilor în casele lui Adrian Năstase este o ruşine pentru întreaga clasă politică din România. După părerea mea,în urma unei astfel de erori, PD şi PNL trebuie să declanşeze cât mai repede demersurile constituţionale pentru a se întoarce la popor’, a afirmat Preda, într-o declaraţie transmisă ziarului Adevărul.
Şedinţă operativă Băsescu – Tăriceanu – Macovei – Blaga înaintea manifestărilor din ‘Secuime’ (Gândul)
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu s-au întâlnit, ieri, la Palatul Cotroceni, pentru discuţii despre evenimentele programate să aibă loc la Odorheiu Secuiesc, cu ocazia zilei de 15 martie. Conform unor surse, la întâlnire au fost prezenţi şi ministrul Justiţiei Monica Macovei, şi cel al Administraţiei şi Internelor Vasile Blaga. Sursele citate au precizat că întrunirea a fost convocată de preşedintele Traian Băsescu, după ce, la consultarea de luni cu partidele liderul PRM, C. V. Tudor, a ameninţat că va duce la Odorhei peste 100.000 de oameni. Preşedintele a vrut să se asigure că nu vor exista conflicte pe 15 martie şi că instituţiile statului sunt mobilizate.
Macovei vs Bodu – Contre pe averi (Jurnalul naţional)
Impozitare cu 32% sau cu 16% a averilor care nu pot fi justificate? Ministrul Macovei si seful ANAF, desi au colaborat la elaborarea proiectului de lege privind controlul averilor ce nu pot fi justificate, nu au reusit sa ajunga la un raspuns comun la aceasta intrebare.
Invitati la o dezbatere organizata de Asociatia Pro Democratia pe tema reglementarii controlului averilor care nu pot fi justificate, ministrul Justitiei si seful Fiscului nu au reusit sa ajunga la o concluzie comuna pe tema procentului cu care ar trebui taxate aceste averi, Macovei sustinand o cota de 32%, in timp ce Bodu a optat pentru 16%. ‘Pe noi ne intereseaza sa aducem cat mai multi bani la buget, acesta este scopul nostru’, a motivat Sebastian Bodu, conform Mediafax, in timp ce Monica Macovei s-a referit in principal la coruptie si la tentativele de combatere a acesteia. Ministrul a explicat de ce s-a optat ca viitoarea Directie Nationala de Integrare ce se va ocupa de controlarea averilor sa se afle in subordinea ANAF. ‘Am pornit de la ideea s-o punem pe langa o alta institutie si am ajuns la ANAF, pentru ca am putea folosi puterile si atributiile pe care ANAF le are in materie fiscala, si asta ar fi de ajutor in ceea ce priveste sarcina unei astfel de agentii de a controla averile.’