Categorii: Actualitate

Revista presei din 8 martie

Principalele subiecte din ediţia de miercuri, 8 martie, a cotidianelor centrale se referă la votul deputaţilor referitor la cererea de percheziţie a două locuinţe aparţinând lui Adrian Năstase; containerele din China – lista completă a obiectelor ajunse în proprietatea lui Adrian Năstase; criticat de preşedintele Băsescu, premierul Tăriceanu s-a răzbunat pe Emil Boc; Acordul cu SUA privind bazele militare, criticat în Senat; Gheorghe Onişoru, supărat că nu mai e în cărţile CNSAS: ‘Să vină şi tata lui Ticu… Ce pălăria mea?!’; Petre Roman vrea toleranţă zero la foame; judecătorii merg cu pâra la UE; procurorul Gherţa a dat declaraţii la DNA; Adriean Videanu îşi motivează casele; sechestru pe acţiunile Petromidia; 133.900 de euro pe lună, cel mai mare salariu plătit unui român din România; leul puternic loveşte în profitul Dacia şi scumpeşte Loganul; ministrul Sebastian Vlădescu şi-a pus consilier la Finanţe şi reprezentant în CA al Loteriei un partener de afaceri; Ministerul Finanţelor nu vrea să accizeze suplimentar taxa pe viciu; afacere imobiliară: 1.200 de apartamente în loc de Semănătoarea.

Justiţia – umilită în Parlament (Gândul)

• Năstase a scăpat, deocamdată. Plenul Camerei Deputaţilor a respins, ieri, prin vot secret, cererea de percheziţie a caselor acestuia. 163 dintre deputaţii prezenţi s-au pronunţat împotriva percheziţiei, iar 131 pentru. •Parlamentarii vor mai trebui să se pronunţe prin vot şi în situaţia în care Năstase va fi trimis în judecată. O opoziţie în acel moment ar împiedica definitiv Justiţia să se pronunţe în dosarul de corupţie al preşedintelui Camerei

‘A fost blocată din cursul său firesc o acţiune a justiţiei, care ar fi putut scoate adevărul la suprafaţă. Dacă ar fi fost adoptată cererea de percheziţie, rezultatul final al anchetei ar fi putut fi în favoarea lui Adrian Năstase’, a declarat, dezamăgită, Monica Macovei, ministrul Justiţiei, care a ţinut să precizeze că, în condiţiile în care vor apărea elemente noi în dosar, nu exclude posibilitatea să revină cu o cerere similară.

‘Este o victorie a deputaţilor, care au arătat că Parlamentul nu este o cârpă de şters pe jos’, a declarat, solemn, Adrian Năstase. El consideră că dezbaterea din plen a arătat că există posibilitatea unui echilibru politic în România şi a precizat că doreşte să sprijine cercetarea penală în care este implicat, astfel încât situaţia să fie clarificată.

Containerele din China, lista completă (Cotidianul)

Prin votul deputaţilor, procurorii DNA au pierdut ocazia de a descoperi cite dintre chinezariile importate de firma Vertcon au ajuns in vilele din Zambaccian si Cornu. ‘Cotidianul’ prezinta lista bunurilor importate din China, cautate de procurori.

Procurorii au ridicat de la vama Bacau desfasuratorul importurilor din China facute de firma Vertcon, ce a apartinut fostilor inalti functionari din Ministerul Transporturilor Sergiu Sechelariu si Irina Jianu. Este vorba de 19 declaratii de import inregistrate in intervalul 1 ianuarie 2001 si 6 martie 2004. Ele au fost aduse de mai multe firme straine, pentru Vertcon, si s-au vamuit la Bacau. Toate societatile importatoare pentru Vertcon sint firme straine: CMEC International Trading Co. Ltd., Huaian Import & Export Trade Co. Ltd. si JinJing (Tiajin), din China, Tino Sana si Viscardi Arreda, din Italia. Din lista marfurilor respective rezulta ca o parte au fost folosite si-n alte imobile decit cele ale sotilor Nastase. Dar, printre miile de bunuri enumerate apar si obiecte care ar putea decora in acest moment interioarele din Zambaccian, Christian Tell sau comuna Cornu. In aceste importuri s-ar afla mobila de 100.000 euro primita de Nastase pentru a o numi si mentine pe Irina Jianu in functia de sef la Inspectia de stat in constructii.

Tăriceanu s-a răzbunat pe Boc (Evenimentul zilei)

Pacea din Alianţa s-a spulberat. Luni seara, liberalii au venit cu capsa pusa la sedinta Alianţei, ca urmare a modului in care Basescu ii tratase in cadrul intalnirii de la Cotroceni. Tăriceanu a fost atat de suparat ca preşedintele l-a umilit in fata opozitiei, parasind sala in timp ce el vorbea, incat i-a servit acelasi tratament lui Boc. Adica nu s-a prezentat la sedinta Alianţei. Dupa ce reprezentantii celor doua partide s-au asezat in sala, Boc a remarcat: ‘Dar nu trebuia sa mai fie cineva prezent?’.

Preşedintele PD a mai comentat ca nu intelege cum de el, care vine de la Cluj, are timp sa ajunga la sedinta, iar Tăriceanu nu. Dupa care s-a ridicat si a plecat.

Acordul cu SUA privind bazele, criticat în Senat (Adevărul)

Acordul între România şi Statele Unite privind activităţile forţelor americane staţionate pe teritoriul României mai are de aşteptat pe masa Senatului până la ratificare. Comisiile de politică externă şi cea pentru apărare a Senatului au cerut clarificări MApN-ului şi Ministerului de Externe pentru unele prevederi ale tratatului. Senatorii au reproşat reprezentanţilor guvernului mai ales lucruri de ordin tehnic.

SUA nu au nevoie de acordul României pentru a lansa atacuri

Senatorii s-au arătat nemulţumiţi şi de faptul că americanii pot demara acţiuni militare de pe teritoriul românesc, de la bazele SUA, asupra unei terţe forţe, potenţial inamic, fără a fi necesar acordul României în acest sens. Nu putem exclude posibilitatea unor acţiuni militare americane de pe teritoriul românesc, a spus secretarul de stat MAE, precizând că se bazează pe maturitatea relaţiilor româno-americane, ca SUA să consulte mai întâi România.

Gheorghe Onişoru, supărat că nu mai e în cărţile CNSAS: ‘Să vină şi tata lui Ticu… Ce pălăria mea?!’ (Gândul)

Actualul preşedinte al Colegiului CNSAS, Gheorghe Onişoru, este foarte supărat pe iniţiatorul Legii privind deconspirarea Securităţii ca poliţie politică, Ticu Dumitrescu.

Onişoru a declarat, ieri, la Radio Guerrilla, că nu vrea să mai candideze pentru un nou mandat la CNSAS, pentru ca Ticu Dumitrescu să aibă ‘bătrâneţile liniştite’. Onişoru nu a vrut să spună, totuşi clar, dacă va candida: ‘Anul trecut am reuşit să aducem arhiva Securităţii în ciuda tuturor croselor la patină care ni s-au pus. Toate sunt la Popeşti acum, sunt 1.600.000 de dosare acolo. Aşa că poate să vină şi Ticu şi tata lui Ticu şi mătuşa lui Ticu să studieze cât vor ei! Dacă vreun partid politic sau vreun om politic important din ţara asta sau mai ştiu eu cine, preşedintele Americii, vor considera că Gheorghe Onişoru mai este bun la ceva în ţara asta, mă pot contacta. Dacă nu, sunt profesor universitar şi, credeţi-mă, că de şapte ani mi-e dor să mă întorc la catedră’.

Roman vrea toleranţă zero la foame (Adevărul)

Cum se bănuia, preşedintele PSD, Mircea Geoană, nu a luat parte la prima dezbatere consacrată construcţiei politice a Polului Social. Petre Roman, unul dintre iniţiatorii reuniunii, preciza că existenţa unei stângi puternice şi credibile este cerută de largi grupări de cetăţeni, care se simt vulnerabili în faţa politicii economice şi sociale duse de actuala putere. Petre Roman adăuga că, dacă, cu ani în urmă, lozinca momentului era ‘toleranţă zero faţă de corupţie’, astăzi, această lozincă trebuie să sune ‘toleranţă zero faţă de foame’.

Judecătorii merg cu pâra la UE (Cotidianul)

Magistratii romani cer sefului CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la declaratiile facute de Basescu la adresa judecătorilor. Protestul coincide cu venirea in tara a unei echipe UE care monitorizeaza instantele. Protestatarii se vor intilni miine cu oficialii UE.

Declaratia preşedintelui Traian Basescu facuta la bilantul Parchetului General, de luna trecuta, prin care atragea atentia ca ‘in instante exista un nivel ridicat de coruptie’, a stirnit o nemultumire in masa in rindul magistratilor.

Asociatia Magistratilor din România a reactionat imediat, cerindu-i preşedintelui CSM, Iulian Gilca, sa sesizeze Curtea Constitutionala, pe motiv ca afirmatiile lui Basescu constituie ‘un atac nedrept si nefundamentat’. Totodata, reprezentantii Asociatiei au strins pina acum peste 1.200 de semnaturi din intreaga tara.

Procurorul Gherţa a dat declaraţii la DNA (Adevărul)

Procurorul Constantin Gherţa din cadrul Parchetului general a fost audiat, ieri, la DNA, în dosarul în care este învinuit de şantaj şi complicitate la trafic de influenţă. Magistratul a susţinut că acuzaţiile care i se aduc se bazează numai pe declaraţiile omului de afaceri ştefan Rădulescu, pe care Gherţa îl cercetează în mai multe dosare, dispunând în urmă cu peste un an arestarea lui. Constantin Gherţa a dat o declaraţie în legătură cu o înregistrare depusă la dosar de Rădulescu, înregistrare pe care, însă, magistratul o cataloghează ca fiind ‘trunchiată, compilată şi aranjată’. În dosarul în care procurorul este acuzat, mai sunt învinuiţi Gheorghe Tofan, precum şi Cristian Buciu.

Videanu îşi motivează casele (Ziua)

Primarul Capitalei, Adriean Videanu, va solicita procurorului general Ilie Botos sa se autosesizeze in privinta informatiilor din presa referitoare la situatia sa locativa. Pe motivul lamuririi unor probleme ‘edilitar-gospodaresti’, senatorii din Comisia pentru cercetarea abuzurilor l-au audiat ieri pe Adrian Videanu, cerandu-i sa vorbeasca si despre situatia sa locativa. De altfel, preşedintele comisiei, pesedista Rodica Stanoiu i-a citit primarului o serie de titluri extrase din ziare, stranse intr-un dosar, care vorbeau despre ‘afacerile banoase’, ‘contractele grase’ ale edilului, precum si despre ‘cadourile pentru sponsori’. Videanu le-a explicat senatorilor, in legatura cu cele trei case obtinute de la stat, ca prima dintre ele a fost primita in 1988 de catre sotia sa, de la institutia ‘comunista’ la care aceasta lucra si ca cea de-a doua a fost primita in 1993 din partea Adunarii Deputaţilor. Primarul a spus, referindu-se la cea din urma, ca este vorba despre un apartament cu trei camere de pe Calea Calarasi, care a fost ocupat de el, sotie si cei doi copii, in timp ce in casa situata pe str. Adrian Fulga nr.6 s-a mutat soacra sa, care a locuit o perioada cu ei. Al treilea apartament a fost cumparat de la SC ‘Romconfort’ ‘in mod legal, cum au cumparat toti cei 15.000 de bucuresteni’.

Sechestru pe acţiunile Petromidia (Evenimentul zilei)

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a pus sechestru asigurator pe actiunile societatii Petromidia aflate in proprietatea actionarului majoritar, grupul Rompetrol, informeaza un comunicat al Rompetrol Rafinare remis Bursei de Valori Bucuresti.

‘Instituirea sechestrului a fost efectuata fara ca procurorii sa instiinteze societatea asupra acestei masuri ori asupra motivelor pentru care au dispus instituirea masurii sechestrului’, se mentioneaza in comunicat. Compania va contesta masura in instanta.

133.900 de euro pe lună, cel mai mare salariu plătit unui român din România (Cotidianul)

Cel mai mare venit net din salariu al unui roman in 2004 a fost de nu mai putin de 65 de miliarde de lei pe an, ceea ce pe luna ar veni circa 133.900 de euro (la cursul de atunci), a reiesit din cercetarea fiselor fiscale primite de ANAF pe anul amintit. Asadar, un salariat roman cistiga, inca de acum doi ani, numai din salariu si nu din alte sporuri, o suma neta lunara care i-a permis sa devina milionar in euro intr-un singur an. Oficialii din ANAF au refuzat sa divulge domeniul in care activeaza. Ce am reusit sa aflam de la ei este ca vine din mediul privat si nu este nici bancher, asa cum ar fi tentata toata lumea sa creada, nici om de media. In mod firesc, ar trebui sa fie doar un angajat la firma care il plateste, pentru ca un preşedinte ar fi preferat sa ia dividende decit sa plateasca la acea vreme impozit de 40% pe venit.

Leul puternic loveşte în profitul Dacia şi scumpeşte Loganul (Evenimentul zilei)

Aprecierea leului din acest an ar putea afecta profiturile Automobile Dacia , după ce anul trecut producătorul local a înregistrat primul său profit anual de după venirea Renault ca acţionar în 1999.

‘În principiu, marja noastră operaţională ar trebui să crească, având în vedere că vom produce mai multe maşini. Nu pot însă avansa un nivel al marjei operaţionale pentru acest an, deoarece un efect negativ l-ar putea avea aprecierea monedei naţionale, ca urmare a faptului că noi facem achiziţii şi avem costuri în lei şi vindem în euro. Pe de altă parte, creditul deţine o pondere importantă în vânzările noastre pe piaţa locală, iar înăsprirea condiţiilor de creditare sau creşterea dobânzilor va determina o reorientare a clienţilor către versiunile mai slab echipate, ceea ce ar putea afecta profitabilitatea’, explică Francois Fourmont, directorul general al Automobile Dacia.

Ministrul Vlădescu şi-a pus consilier la Finanţe şi reprezentant în CA al Loteriei un partener de afaceri (Gândul)

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a recunoscut, ieri, că şi-a numit un fost partener de afaceri în Consiliul de Administraţie al Loteriei Române. Vlădescu a fost audiat, ieri, în Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat. Cel mai dur l-a atacat colegul său de Alianţă, pedistul Marius Marinescu, care a vrut detalii despre numirea, în CA, a lui Nicolae Rotileanu, cu care ministrul a fost asociat la o firmă, alături de premierul Călin Popescu Tăriceanu. ‘Normal că-l cunosc pe dl. Nicolae Rotileanu, atât timp cât este consilierul meu. În ceea ce priveşte asocierea mea cu el şi cu dl. Călin Popescu Tăriceanu, aceasta a existat, sunt date de la Oficiul Comerţului. Acea companie (Leader High Tech – după cum a precizat, ulterior, Vlădescu – n.red.) a fost lichidată. E o informaţie publică. Nu înţeleg sensul întrebării. (…) Eu l-am desemnat în conducerea unei instituţii din portofoliul Ministerului Finanţelor’. Senatorul Marinescu s-a enervat: ‘Noi susţinem guvernul, dar nu ilegalităţile. (…) Nu trebuie să confundăm Guvernul României cu un SRL şi vă cer să-l retrageţi imediat pe dl. Rotileanu din CA al Loteriei şi să-l suspendaţi pe dl. Nicolae Cristea din funcţia de director al Loteriei Române, fiindcă sunt suspiciuni că poate influenţa ancheta DNA’. Vlădescu a răspuns, uşor ironic, că nu ştie ce autoritate are senatorul să solicite aceste lucruri, dar că se va consulta cu juriştii.

Ministerul Finanţelor nu vrea să accizeze suplimentar taxa pe viciu (Ziarul financiar)

Ministerul Finanţelor nu doreşte să accizeze suplimentar taxa pe viciu, a declarat ieri ministrul de resort Sebastian Vlădescu, care a fost audiat la Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat. El a spus că, în acest moment, Ministerul Finanţelor lucrează la o modalitate care să permită majorarea preţului (la alcool şi tutun – n.r.) strict cu valoarea taxei pe viciu, nu cu această taxă la care să se adauge o acciză calculată la taxa pe viciu. ‘Nu dorim să majorăm preţurile la ţigări sau la alcool cu mai mult decât taxa pe viciu. Modalitatea de calcul a preţului la aceste produse implică o dificultate tehnică’, a arătat Vlădescu.

Pe de altă parte, ministrul finanţelor a precizat că TVA se va aplica, în mod cert, şi asupra taxei pe viciu, ‘pentru că nu se poate altfel’.

1.200 de apartamente în loc de Semănătoarea (Cotidianul)

Vechile intreprinderi din Capitala se dovedesc mai valoroase decit se credea. Daca pina acum erau considerate gauri negre, acum acestea se dovedesc o buna afacere imobiliara. Cel mai bun exemplu il constituie Semănătoarea. In locul fabricii se va construi un ansamblu comercial si rezidential de 700 de milioane de euro.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Update in sâmbătă, 13-11-10 13:40

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Cum pot banale caserole din plastic, cu capac, să facă diferența în calitatea serviciilor restaurantelor?

Cum ne alegem restaurantul la care să servim masa? Pe baza căror criterii facem selecția…

luni, 13-05-24

De unde se mai pot cumpăra bilete pentru finala Cupei României din 2024

În acest sezon, Cupa României și-a respectat pe deplin renumele de „competiție a surprizelor”. În…

vineri, 10-05-24

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Înțelegerea perspectivelor financiare ale Tesla cu anunțul privind câștigurile pentru T1 2024

Tesla, renumitul producător de vehicule electrice, se pregătește să își dezvăluie performanțele financiare pentru primul…

miercuri, 24-04-24

Scaun agățat – de ce merită să îl cumperi?

Scaunele agățate au fost asociate în principal cu elemente de amenajare pentru camerele copiilor sau…

miercuri, 24-04-24

Acest website folosește cookies.